Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

Ο κοντινός γαλαξίας M33 ανθίζει με τη γέννηση αστεριών
Επιλογή για μεγέθυνση
Copyright ESA/Herschel/PACS/HerM33es Key Programme/C. Kramer/M. Boquien
Ο σπειροειδής γαλαξίας M33, επίσης γνωστός ως ο Γαλαξίας του Τριγώνου, είναι ένας από τους κοντινότερους κοσμικούς μας γείτονες, μόλις τρία εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. 
Είναι το σπίτι σε περίπου σαράντα δισεκατομμύρια αστέρια, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στην Τοπική Ομάδα των γαλαξιών μετά τον γαλαξίας της Ανδρομέδας (M31) και τον δικός μας Γαλαξίας.

Ο M33 είναι δημοφιλής στους αστροφωτογράφους και από τις εξαιρετικά σκοτεινές περιοχές μπορεί ακόμη και να φανεί με γυμνό μάτι. 
Χάρη στον προσανατολισμό του, μπορούμε να απολαύσουμε ένα πρόσωπο της όμορφης σπειροειδής δομής του δίσκου του Γαλαξία.

Αυτή η εικόνα, από το διαστημικό παρατηρητήριο της ESA, δείχνει τον M33 σε πολύ υπέρυθρο φως, αποκαλύπτοντας τη λάμψη της κοσμικής σκόνης στο διαστρικό μέσο που διαπερνά το γαλαξία. 
Η ανομοιογενής, αποδιοργανωμένη δομή των σπειροειδών βραχιόνων του M33, μοιάζει με μια τούφα από μαλλί, με αποτέλεσμα οι αστρονόμοι να το χαρακτηρίσουν ως ένας «μαλλοειδής» σπειροειδής γαλαξίας.

Τα φωτεινότερα σημεία, διασκορπισμένα κατά μήκος των σπειροειδών βραχιόνων, είναι πυκνοί θύλακες αερίου και σκόνης όπου γεννιούνται τεράστια αστέρια. 
Το πιο σημαντικό από αυτά, είναι το NGC604, ορατό στον πάνω αριστερό σπειροειδή βραχίονα. Αυτό, είναι μια τεράστια περιοχή σχηματισμού άστρων, όπου εκατοντάδες χιλιάδες αστέρια παίρνουν σάρκα και οστά.

Η εικόνα είναι ένα σύνθετο μηκών κύματος: 70 μικρόμετρα (μπλε), 100 μικρόμετρα (πράσινο) και 160 μικρόμετρα (κόκκινο). 
Στα μικρότερα μήκη κύματος, οι αστρονόμοι εντοπίζουν θερμότερη σκόνη, αποκαλύπτοντας μεμονωμένες περιοχές σχηματισμού άστρων και μητρικών σύννεφων. 
Σε μεγαλύτερα μήκη κύματος, όπου ανιχνεύεται εκπομπή από ψυχρότερη σκόνη, περιγράφοντας κάποια από τη δροσερή "δεξαμενή" σκόνης κατά μήκος της περιέλιξης των σπειροειδών βραχιόνων του γαλαξία. 
Αυτό, είναι το που τα αστέρια μπορεί να γεννηθούν στο μέλλον.

Η εικόνα εκτείνεται σε περίπου μία μοίρα σε κάθε πλευρά· ο Bοράς είναι πάνω και η Ανατολή είναι προς τα αριστερά. 
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν με το μέσο PACS του Χερσελ ως μέρος του Χερσελ M33 εκτεταμένης έρευνας (HerM33es) Πρόγραμμα Κλειδί για τη μελέτη του σχηματισμού των άστρων στο Γαλαξία του Τριγώνου.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ