Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

Ο Γαλαξίας του Τριγώνου φωτογραφήθηκε από το VSTΤο VST λαμβάνει μια πολύ λεπτομερή εικόνα του Γαλαξία του Τριγώνου
Credit: ESO
Το VLT Survey Telescope (VST) στο Παρανάλ Παρατηρητήριο ESO στη Χιλή, έχει λάβει μία όμορφη λεπτομερή εικόνα του γαλαξία Μεσιε 33.
Ο κοντινός σπειροειδής, ο δεύτερος πλησιέστερος μεγάλος γαλαξίας στον γαλαξία μας, είναι γεμάτος με φωτεινά αστρικά σμήνη, νέφη αερίου και σκόνης.
Η νέα εικόνα είναι από τις πιο λεπτομερείς όψεις ευρέως πεδίο αυτού του αντικειμένου που έχουν ληφθεί ποτέ και δείχνει τα πολλά λαμπερά κόκκινα σύννεφα αερίου στους σπειροειδείς βραχίονες με ιδιαίτερη σαφήνεια.

Ο Μεσιέ 33, αλλιώς γνωστός και ως NGC 598, βρίσκεται περίπου τρία εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στο μικρό βόρειο αστερισμό του Τριγώνου.
Συχνά είναι γνωστός ως ο Γαλαξίας του Τριγώνου που παρατηρήθηκε από τον Γάλλο κυνηγό κομητών Charles Messie, τον Αύγουστο του 1764 ο οποίος αναφέρεται ως αριθμός 33 στην περίφημη λίστα των εξεχόντων νεφελωμάτων και σμηνών αστέρων.
Ωστόσο, ο ίδιος δεν ήταν ο πρώτος που καταγράφηκε ως σπειροειδής γαλαξίας· ήταν πιθανώς o πρώτος τεκμηριωμένος από το Σικελιανό αστρονόμο Giovanni Battista Hodierna περίπου 100 χρόνια νωρίτερα.

Παρά το γεγονός ότι ο Γαλαξίας Τριγώνου βρίσκεται στο βόρειο ουρανό, είναι μόλις ορατός από το νότιο πλεονεκτικό σημείο του Παρατηρητηρίου Παρανάλ του ESO στη Χιλή.
Ωστόσο, αυτός δεν ανεβεί πάρα πολύ ψηλά στον ουρανό. 
Αυτή η εικόνα λήφθηκε από το Survey Telescope (Έρευνα Τηλεσκοπίου) VLT (VST), ένα, τελευταίας τεχνολογίας 2,6 μέτρων τηλεσκόπιο με ένα οπτικό πεδίο που είναι δύο φορές σε εύρος όσο η Πανσέληνος.
Αυτή η εικόνα δημιουργήθηκε από πολλές ατομικές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που λαμβάνονται μέσω ενός φίλτρου που περνά μόνο το φως από το λαμπερό υδρογόνο, που καθιστούν τα κόκκινα σύννεφα αερίου στους γαλαξιακούς ελικοειδείς βραχίονες ιδιαίτερα εμφανείς.

Ανάμεσα στις πολλές περιοχές σχηματισμού αστέρων σε σπειροειδείς βραχίονες στο Μεσιέ 33, είναι το γιγάντιο νεφέλωμα NGC 604 που ξεχωρίζει.
Με διάμετρο σχεδόν 1.500 έτη φωτός, αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοντινά νεφελώματα εκπομπής που είναι γνωστά.
Εκτείνεται σε μια περιοχή 40 φορές το μέγεθος του ορατού τμήματος των πιο διάσημων - και πολύ πιο κοντινών - το Νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Ο Γαλαξίας Τριγώνου είναι το τρίτο μεγαλύτερο μέλος της τοπικής ομάδας γαλαξιών, η οποία περιλαμβάνει το Γαλαξία μας, το γαλαξία της Ανδρομέδας, και περίπου 50 άλλους μικρότερους γαλαξίες.
Σε μια εξαιρετικά σαφή, σκοτεινή νύχτα, αυτός ο γαλαξίας είναι μόλις ορατός με γυμνό μάτι, και θεωρείται ότι είναι το πιο μακρινό ουράνιο αντικείμενο ορατό χωρίς οπτική βοήθεια.
Οι προϋποθέσεις παρατήρησης για το πολύ ασθενές, είναι μόνο για να βελτιώσει το μακροπρόθεσμο: ο γαλαξίας πλησιάζει το δικό μας με ταχύτητα περίπου 100.000 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτή την όμορφη νέα εικόνα, δεν επιτρέπει μόνο έναν πολύ λεπτομερή έλεγχο των άστρων που σχηματίζουν σπειροειδείς βραχίονες στο γαλαξία, αλλά αποκαλύπτει επίσης το πολύ πλούσιο τοπίο των πιο απόμακρων γαλαξιών, διάσπαρτοι πίσω από τις μυριάδες άστρων και τα λαμπερά σύννεφα του NGC 598.
Προβολή Ευρέως Πεδίου του ουρανού γύρω από το Μεσιέ 33
Credit: ESO/Digitized Sky Survey 2. Acknowledgement: Davide De Martin
Αυτό το ευρύ οπτικό πεδίο του ουρανού γύρω από το κοντινό γαλαξία Μεσιέ 33 συγκεντρώθηκε από φωτογραφίες που αποτελούν μέρος της έρευνας Ψηφιοποιημένου Ουρανού 2 (Digitized Sky Survey 2). Οι πρωτότυπες φωτογραφίες ελήφθησαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που εκτείνεται πάνω από 40 χρόνια, από το 1949 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ως αποτέλεσμα μερικά από τα πλησιέστερα αστέρια στην εικόνα έχουν μετακινηθεί λόγω των σημαντικών κατάλληλων κινήσεων τους. Αυτά εμφανίζονται ως διπλές τελείες - μία κόκκινη και μία μπλε. Ο τεράστιος γαλαξίας στο κέντρο της εικόνας, είναι δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες φορές πιο μακρινός από αυτά τα κοντινά αστέρια.

Ο Μεσιέ 33 στο βόρειο αστερισμό του Τριγώνου
Credit: ESO, IAU and Sky & Telescope
Αυτό το διάγραμμα δείχνει το βόρειο αστερισμό του Τριγώνου. Όλα τα αστέρια που μπορούν να φανούν με γυμνό μάτι σε σκοτεινή και σαφή νύχτα επισημαίνονται. Το διάγραμμα δείχνει επίσης το κοντινό σπειροειδή γαλαξία Μεσιέ 33, που συχνά αποκαλείται ο Γαλαξίας του Τριγώνου. Ο γαλαξίας αυτός μπορεί να φανεί χωρίς οπτική βοήθεια από ανθρώπους με καλή όραση κάτω από εξαιρετικά σκοτεινό ουρανό, και συνήθως θεωρείται ότι είναι από τα πιο μακρινά αντικείμενα που φαίνονται γυμνό μάτι, σε μια απόσταση περίπου τριών εκατομμυρίων ετών φωτός.Μεγέθυνση στο Γαλαξία του Τριγώνου
Credit: ESO/N. Risinger (skysurvey.org)/David Malin. Music: movetwo
Αυτό το βίντεο παίρνει το θεατή σε ένα τριών εκατομμυρίων ετών φωτός ταξίδι στον Γαλαξία του Τριγώνου, Μεσιέ 33. H τελική προβολή, από το Survey Telescope VLT (VST), είναι από τις πιο λεπτομερείς όψεις ευρέως πεδίου αυτού του αντικειμένου που έχουν ληφθεί ποτέ και δείχνει τα πολλά λαμπερά κόκκινα σύννεφα αερίου στους σπειροειδείς βραχίονες με ιδιαίτερη σαφήνεια.Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: eso.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ