Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 187711 Σεπτεμβρίου 1877. 
Γεννιέται ο θεωρητικός Άγγλος αστρονόμος Τζέιμς Τζηνς.


Γεννιέται ο θεωρητικός Άγγλος αστρονόμος Τζέιμς Τζηνς (James Jeans, 11/9/1877 – 16/9/1946), που διατύπωσε πρώτος τη θεωρία για τη συνεχή δημιουργία στο Σύμπαν (1928). 

Ασχολήθηκε επίσης με τα νεφελώματα, τα συστήματα αστέρων, τους γίγαντες και νάνους αστέρες. 
Δική του είναι και η θεωρία για τη γένεση του ηλιακού μας συστήματος, που ανάγεται στις κατακλυσμιαίες θεωρίες. Σύμφωνα μ' αυτή, ένας επισκέπτης Ήλιος πέρασε κοντά στο δικό μας Ήλιο και σχημάτισε, με την επίδραση των παλιρροιών, ένα βραχίονα υπό μορφή πούρου. 
Λόγω της ψύξης, το πούρο αυτό άρχισε να συμπυκνώνεται στους πλανήτες και στους δορυφόρους των πλανητών. 
Η θεωρία αυτή γρήγορα εγκαταλείφτηκε γιατί δεν ικανοποιούσε ορισμένα βασικά κριτήρια της μηχανικής και κυρίως την αρχή της διατήρησης της κινητικής ροπής.
Ο Τζηνς ασχολήθηκε και με τη κοσμογονία κυρίως στο βιβλίο του Το μυστηριώδες Σύμπαν (1930), στο οποίο διατυπώνει και τις μεταφυσικές πεποιθήσεις του. 
Σημείωνε δε χαρακτηριστικά: Το Σύμπαν μοιάζει να σχεδιάστηκε από κάποιο θεωρητικό μαθηματικό. Έγραψε και άλλα βιβλία όπως: Μέσα από το διάστημα και το χρόνο, Θεωρητική μηχανική κ.ά.
Ο Τζηνς δίδαξε στα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Πρίστον, ενώ, από το 1923, συνεργάστηκε με το αστεροσκοπείο του όρους Γουίλσον (Mt. Wilson) της Καλιφόρνιας, όπου παρέμεινε μέχρι το 1944.

Πηγή: astronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ