Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 18 Σεπτεμβρίου 181918 Σεπτεμβρίου 1819. 
Γεννιέται ο Γάλλος αστροφυσικός Ζαν Φουκώ.Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκό, Γάλλος φυσικός. 
Με το εκκρεμές που κατασκεύασε (το εκκρεμές του Φουκό) απέδειξε ότι η Γη κινείται. 
(Θαν. 11/2/1868)


Γεννιέται ο Γάλλος αστροφυσικός Ζαν Φουκώ, (Jean Foucault, 1819 – 1868), που το 1855, υπηρέτησε στο αστεροσκοπείο των Παρισίων. 
Αρχικά έγινε γνωστός από τη μέθοδο προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός, που πραγματοποιούσε με τη βοήθεια στρεφόμενου κάτοπτρου (1850). 
Τον επόμενο χρόνο, όμως, απέδειξε την περιστροφή της Γης με την περιστροφή του επιπέδου της αιώρησης του εκκρεμούς. 
Το πείραμά του αυτό παρακολούθησε πλήθος κόσμου στο Πάνθεον, όπου το εκκρεμές, που έκτοτε έλαβε το όνομά του, ήταν κρεμασμένο από την κορυφή του θόλου του. 
Καθώς το εκκρεμές ταλαντώνεται μπρος – πίσω για πολλές ώρες ημερησίως, μπορεί κανείς, με την πάροδο του χρόνου, να διακρίνει καθαρά μια μετατόπιση στη γωνία της ταλάντωσης. 
Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ότι το εκκρεμές μένει πιστό, όχι στη Γη, αλλά στη δική του σταθερή κατεύθυνση ταλάντωσης, και η Γη, κατά την περιστροφή της, αλλάζει τη δική της κλίση, ακριβώς κάτω από το εκκρεμές. 
Ο Φουκώ κατασκεύασε επίσης το κλασσικό τηλεσκόπιο με πρίσμα ολικής ανάκλασης.Ο Ζαν Φουκώ, μαζί με τον φίλο του φυσικό Αρμαν Φιζώ , το 1850, μέτρησαν την ταχύτητα του φωτός στον αέρα. Αυτό ήταν ένα καθοριστικό πείραμα, που αναδείκνυε την κυματική θεωρία του φωτός και κατέρριπτε τη σωματιδιακή φύση του.

Πηγή: sansimera.gr/ 18 Σεπτ. 2014 , astronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ