Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014

Λύθηκε 20 ετών μυστήριο από τα φωτεινότερα αντικείμενα του σύμπαντος
Credit: NASA/JPL-Caltech
Ένα κβάζαρ, ο φωτεινότερος τύπος αντικειμένου στο σύμπαν, έχει παρατηρηθεί να απελευθερώνει τεράστια ποσά ενέργειας, όπως τα αστέρια που τεμαχίζονται κοντά στην υπερμεγέθη μαύρη τρύπα ενός γαλαξία σε αυτή την καλλιτεχνική απεικόνιση.Τα κβάζαρ είναι τα φωτεινότερα αντικείμενα στο σύμπαν, εμφανίζουν μια μυστηριώδη ποικιλομορφία, που έχει μπερδέψει τους αστρονόμους για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Τώρα, οι επιστήμονες βρήκαν αυτό το μυστήριο που μπορεί να λυθεί με την εξέταση σε δύο απλές λειτουργίες των κβάζαρ - πόσο γρήγορα η ύλη τροφοδοτεί τα κβάζαρ και η κατεύθυνση από την οποία φαίνονται τα κβάζαρ.

Τα κβάζαρ είναι οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες έως και δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου που ζουν στις καρδιές των μακρινών, μεγάλων γαλαξιών. 
Απελευθερώνουν εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες φωτός καθώς χωρίζουν τα άστρα και καταβροχθίζουν την ύλη.

«Η δουλειά μας λύνει ένα μεγάλο μυστήριο δύο-δεκαετιών στην έρευνα των κβάζαρ,» ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Yue Shen, και αστρονόμος στο Κάρνεγκι, Παρατηρητήρια στην Πασαντένα της Καλιφόρνια., είπε στο Space.com.

Η έρευνα αναλυτικά στο τεύχος της 11ης Σεπτεμβρίιου του περιοδικού Nature.
Credit: Yue Shen
Αυτό το γράφημα, δείχνει ότι τα περισσότερα παρατηρούμενα κβάζαρ φαινόμενα μπορούν να ενοποιηθούν με δύο απλές ποσότητες: ένα που περιγράφει το πόσο αποτελεσματικά η τρύπα τροφοδοτείται, και το άλλο που αντανακλά την προβολή προσανατολισμoού του αστρονόμου. Αυτό το γράφημα δείχνει την κατανομή των περίπου 20.000 φωτεινών κβάζαρ, Sloan Ψηφιακή Έρευνα Ουρανού στο δισδιάστατο χώρο του γενικού πλάτους έναντι Ρβ δύναμης, χρωματική κωδικοποίηση με τη δύναμη της στενής [OIII] γραμμής εκπομπής. Η ισχυρή οριζόντια τάση, είναι η κύρια ακολουθία του κβάζαρ που οδηγείται από την αποδοτικότητα της προσαύξησης της μαύρης τρύπας, ενώ η κάθετη εξάπλωση του γενικούς πλάτους, οφείλεται στην γωνία θέασης μας προς την εσωτερική περιοχή του κβάζαρ σε μεγάλο βαθμό.Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: carnegiescience.edu , space.com , nature.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ