Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

219 εκατ. αστέρια: Ένας αναλυτικός κατάλογος του ορατού Γαλαξία
Επιλογή εικόνα για μεγέθυνση
Credit: Hywel Farnhill, University of Hertfordshire.
Ένας χάρτης της πυκνότητας του τμήματος του δίσκου του Γαλαξία μας, κατασκευασμένος από δεδομένα IPHAS. Οι άξονες δείχνουν το γαλαξιακό γεωγραφικό πλάτος και μήκος, συντεταγμένες που σχετίζονται με τη θέση του στο κέντρο του γαλαξία. Η χαρτογράφηση των δεδομένων είναι οι μετρήσεις των αστέρων που ανιχνεύονται στο i, το μεγαλύτερο (πιο κόκκινο) μήκος κύματος ευρείας ζώνης της έρευνας, προς τα κάτω σε ένα αχνό όριο του 19ου μεγέθους. Αν και αυτό είναι μόνο ένα μικρό τμήμα του πλήρους χάρτη, απεικονίζει σε εξαιρετική λεπτομέρεια τα περίπλοκα μοτίβα σκίασης λόγω διαστρικής σκόνης.
Ο Geert Barentsen του Πανεπιστημίου του Hertfordshire και οι συνάδελφοί του, έχουν συνδυάσει δέκα χρόνια παρατηρήσεων για να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά λεπτομερή χάρτη του Γαλαξία μας. 
Σε αυτή την εικόνα η φωτεινότητα του κάθε εικονοστοιχείου (πίξελ) αντιστοιχεί με την τοπική πυκνότητα των αστέρων.

Ένας νέος κατάλογος από το ορατό τμήμα του βόρειου τμήματος του γαλαξία μας, περιλαμβάνει όχι λιγότερα από 219 εκατ. άστρα. 
Ο Geert Barentsen του Πανεπιστημίου του Hertfordshire, οδήγησε μια ομάδα που συναρμολόγησε τον κατάλογο σε ένα δεκαετές πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Ισαάκ Νιούτον (INT) στο Λα Πάλμα των Καναρίων Νήσων. 
Η εργασία τους κυκλοφόρησε σήμερα στο περιοδικό Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Από τις σκοτεινές περιοχές του ουρανού στη Γη, ο Γαλαξίας μας εμφανίζεται ως μια λαμπερή ζώνη που εκτείνεται κατά μήκος του ουρανού.
Για τους αστρονόμους, είναι ο δίσκος δικό μας γαλαξίας, ένα σύστημα που εκτείνεται κατά μήκος 100.000 ετών φωτός, φαίνεται πλάγια από την σκοπιά μας σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. 
Ο δίσκος περιέχει την πλειοψηφία των άστρων στον γαλαξία, συμπεριλαμβανομένου του Ήλιου, και πυκνότερες συγκεντρώσεις σκόνης και αερίων.

Το γυμνό ανθρώπινο μάτι δυσκολεύεται να διακρίνει τα μεμονωμένα αντικείμενα σε αυτή την πολυσύχναστη περιοχή του ουρανού, αλλά ο 2,5-μέτρων καθρέφτης του INT, επέτρεψε στους επιστήμονες να επιλύσουν και να σχεδιάσουν 219 εκατ. ξεχωριστά αστέρια. 
Το πρόγραμμα INT χαρτογράφησε όλα τα αστέρια, φωτεινότερα του 20ου μεγέθους - ή 1 εκατομμύριο φορές πιο αμυδρά από ό, τι μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι.
Χρησιμοποιώντας τον κατάλογο, οι επιστήμονες έχουν βάλει μαζί ένα εξαιρετικά λεπτομερή χάρτη του δίσκου του Γαλαξία, που δείχνει το πώς η πυκνότητα των αστέρων ποικίλλει, δίνοντάς τους μια νέα και ζωντανή εικόνα για τη δομή αυτού του τεράστιου συστήματος των αστέρων, του φυσικού αερίου και της σκόνης. (To-New-Sas)

Πάνω από 200 εκατομμύρια άστρα στον πληρέστερο χάρτη του ΓαλαξίαΑπογραφή της γειτονιάς
(Φωτογραφία: ESO)
Το φωτεινό ποτάμι που διακρίνεται στο νυχτερινό ουρανό, ακόμα και με γυμνό μάτι, αντιστοιχεί στο γαλαξιακό επίπεδοΛονδίνο

Δέκα χρόνια παρατηρήσεων χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί ο πληρέστερος χάρτης του Μίλκι Ουέι, ο οποίος συγκεντρώνει λεπτομερείς πληροφορίες για 219 εκατομμύρια άστρα στον κύριο δίσκο του γαλαξία μας.

O Γαλαξίας, ένας σπειροειδής σχηματισμός με διάμετρο γύρω στα 100.000 έτη φωτός, εκτιμάται ότι περιέχει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια άστρα, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά δεν είναι ορατά από τη Γη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα άστρα του Γαλαξία, συμπεριλαμβανομένου του Ήλιου, διατάσσονται στο ίδιο επίπεδο, τον λεγόμενο γαλαξιακό δίσκο. Αυτό σημαίνει ότι οι παρατηρητές στη Γη κοιτάζουν τον Γαλαξία από το πλάι και βλέπουν μόνο το γαλαξιακό επίπεδο, ορατό στο νυχτερινό ουρανό σαν φωτεινή λωρίδα. Είναι σαν να κοιτάζει κανείς ένα πιάτο από πλάι και να βλέπει μόνο μια γραμμή αντί για ένα στρογγυλό αντικείμενο.


Η τελευταία μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Montly Notices of the Royal Astronomical Society, χαρτογραφεί τα άστρα στο βόρειο τμήμα του γαλαξιακού δίσκου. Δημιουργήθηκε έπειτα από δέκα χρόνια παρατηρήσεων με το τηλεσκόπio Isaac Newton στα Κανάρια Νησιά, το οποίο βλέπει άστρα ένα εκατομμύριο φορές πιο αμυδρά από αυτά που μπορεί να διακρίνει το ανθρώπινο μάτι (τα άστρα που μπορεί κανείς να δει στον ουρανό είναι περίπου 5.000).Ο νέος κατάλογος, διαθέσιμος δωρεάν για ερευνητές σε όλο τον κόσμο, συγκεντρώνει 219 εκατομμύρια άστρα, καθένα από τα οποία περιγράφεται με 99 επιμέρους παραμέτρους.

Προσφέρει επίσης έναν χάρτη της αστρικής πυκνότητας στο γαλαξιακό επίπεδο, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση των μαθηματικών μοντέλων για το σχηματισμό και την εξέλιξη του Μίλκι Ουέι.


Από τον χάρτη απουσιάζουν πάντως μερικά μικρά τμήματα του ουρανού, τα οποία είτε καλύπτονται από πυκνά σύννεφα γαλαξιακής σκόνης, είτε δεν ήταν δυνατόν να μελετηθούν λόγω κακοκαιρίας.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: ras.org.uk , news.in.gr-Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ