Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 26 Σεπτεμβρίου 200126 Σεπτεμβρίου 2001. 
Αφήνει την τελευταία του πνοή ο βετεράνος Άγγλος αστρονόμος Φρεντ Χόυλ.


Αφήνει την τελευταία του πνοή ο βετεράνος Άγγλος αστρονόμος Φρεντ Χόυλ (Fred Hoyle, 1915 – 2001), που εισηγήθηκε το κοσμολογικό πρότυπο της σταθερής κατάστασης του Σύμπαντος.
Σύμφωνα με τη θεωρία του αυτή, η πυκνότητα του διαστελλόμενου Σύμπαντος διατηρείται σταθερή από τη συνεχή δημιουργία καινούργιας ύλης. 
Γύρω στο 1960, η θεωρία αυτή αμφισβητήθηκε από πολλούς αστρονόμους και ο Χόυλ αναγκάστηκε να την αναθεωρήσει, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει τη γενικότερη αποδοχή της.
Το 1948, σε συνεργασία με τους Γκολντ (Thomas Gold) και Μπόντι (Herman Bondi) διατύπωσε τη θεωρία της σταθερής κατάστασης. 
Στα πλαίσια της θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, ο Χόυλ, εισήγαγε τη μαθηματική βάση της θεωρίας του, συνδέοντας τη διαστολή του Σύμπαντος με τη δημιουργία ύλης.

Ο Χόυλ ήταν ο αστρονόμος που βάφτισε περιπαιχτικά τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης ως Μπιγκ Μπανγκ και από τότε έμεινε το όνομα αυτό στη μεγάλη αυτή θεωρία της γένεσης του Σύμπαντος. Διατύπωσε τη ορθή θεωρία ότι τα βαριά στοιχεία, που είναι απαραίτητα για τη ζωή, διασπείρονται στο αχανές Σύμπαν μέσω κατακλυσμικών αστρικών εκρήξεων, των υπερκαινοφανών. 
Προέβλεψε την ύπαρξη πολύπλοκων χημικών μορίων στα αστρικά νεφελώματα –που επιβεβαιώθηκε αργότερα– και υποστήριξε ότι η εμφάνιση της ζωής στη Γη οφείλεται σε μικροβιακές μορφές, που μετέφεραν κομήτες (πανσπερμία). Έγραψε πολλά εκλαϊκευμένα επιστημονικά βιβλία.
Ο διάσημος αστροφυσικός αναφέρει χαρακτηριστικά: Τα πάντα υπάρχουν. 
Ό,τι υπήρξε κάποτε και ό,τι θα υπάρξει στο μέλλον, ενυπάρχει ήδη στο παρόν. Μόνο η συνείδησή μας κάνει το διαχωρισμό και δημιουργεί το αίσθημα της ιστορικής ακολουθίας και αυτό του περάσματος του χρόνου. Τα αισθήματα, όμως, είναι ψευδαισθήσεις, δημιουργήματα της συνείδησής μας, του τρόπου που αντιλαμβάνεται τον κόσμο.
Το 1983, ο Τσαντρασεκάρ, που μόλις έλαβε το βραβείο Νόμπελ, εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί δεν απονεμήθηκε το βραβείο αυτό και στον Χόυλ. Ο αποκλεισμός του Χόυλ ίσως οφείλεται σε δυο λόγους: 

1.- Επειδή συνέχιζε να υποστηρίζει το Σύμπαν της σταθεράς κατάστασης παρά τα συγκλονιστικά στοιχεία υπέρ της Μεγάλης Έκρηξης και 

2.- Επειδή διαμαρτυρήθηκε έντονα στην επιτροπή των Νόμπελ επειδή είχαν παραβλέψει τη συμμετοχή της Τζόλσιν Μπελ στην ανακάλυψη των πάλσαρ.
Ο Χόυλ, δεν ήταν απλώς ένας παγκοσμίου φήμης αστρονόμος και ειδικά κοσμολόγος, αλλά και ένας εξαιρετικός ομιλητής και συγγραφέας, ο οποίος συνέβαλε πάρα πολύ στην εκλαΐκευση της κοσμολογίας και της αστρονομίας. 
Συνέβαλε, επίσης, σημαντικά στην θεωρία της προέλευσης των χημικών στοιχείων του Σύμπαντος.

Πηγή: astronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ