Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 3 Σεπτεμβρίου 1976,
1976,
το αμερικανικό διαστημόπλοιο "Βίκινγκ ΙΙ" προσεγγίζει την επιφάνεια του Άρη, στέλνοντας τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του πλανήτη και αναλύοντας τη σύσταση του χώματος και του κλίματος.
Έγχρωμη εικόνα από το Viking 2 Lande που κοιτάζει νότια του διαστημικού σκάφους
Φωτογραφία: NASA
Το Viking 2 έλαβε αυτήν την αυτοπροσωπογραφία.Πρώτη έγχρωμη εικόνα Ουτοπίας Planitia στον Άρη
Και εδώ είναι ουτοπία Planitia που καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα παγετού.

3 Σεπτεμβρίου 1975. 
Εκτοξεύεται το αμερικανικό διαστημικό σκάφος «Βίκινγκ - 2».


Εκτοξεύεται το αμερικανικό διαστημικό σκάφος «Βίκινγκ – 2» ("Viking – 2") και προσεδαφίζεται ομαλά στην επιφάνεια του Άρη, στις 3.9.1976, σε απόσταση 8.500 χλμ. από τη θέση του «Βίκιγκ – 1», όπου είναι η περιοχή «Ουτοπία», στην αντίθετη πλευρά του Άρη. 
Είχε τα ίδια περίπου στοιχεία μ' αυτόν και το θυγατρικό σκάφος "Lander" έκανε τις ίδιες εργασίες, αλλά περισσότερο βελτιωμένες, γιατί έφερε μαζί του και σεισμογράφο για την καταγραφή των σεισμών της επιφάνειας του Άρη. 
Το τροχιακό όχημα λειτούργησε μέχρι τον Απρίλιο του 1980.
Και τα δυο σκάφη εκτέλεσαν με επιτυχία βιολογικά, μετεωρολογικά και άλλα πειράματα, ενώ φωτογράφισαν τους δορυφόρους του Άρη, Φόβο και Δείμο.
 Έλαβαν δε συνολικά τα τροχιακά οχήματα 52.000 εικόνες του Άρη, χαρτογραφώντας το 97% της επιφάνειάς του, ενώ τα οχήματα εδάφους 4.500 εικόνες. 
Ωστόσο, προς απογοήτευση των θιασωτών εξωγήινης ζωής, τα δυο σκάφη δεν βρήκαν ίχνη ζωής ή κάποιο οργανικό στοιχείο στην επιφάνεια του Άρη. Αυτό που αντίκρισαν τα δύο σκάφη ήταν αμμόλοφοι και διάσπαρτοι βράχοι διαφόρων μεγεθών να συνθέτουν ένα σκηνικό άνυδρης και άγονης ερήμου. 
Κεντρικό στοιχείο ήταν η πανταχού παρούσα κοκκινωπή σκόνη, που σκέπαζε βράχους και έδαφος. Γι' αυτό ο Άρης φαίνεται κοκκινωπός και δίκαια ονομάστηκε «κόκκινος πλανήτης».

To-New-Sas

Πηγή: wired.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ