Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Χάρτης του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο
Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Σε αυτήν την προβολή της «κοιλιάς» και μέρος της «κεφαλής» του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, είναι αρκετές μορφολογικά διαφορετικές περιοχές που αναφέρονται.
Εικόνες υψηλής ανάλυσης του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, αποκαλύπτουν ένα μοναδικό, πολύπλευρο κόσμο. 
Το διαστημικό σκάφος Ροζετα της ESA, έφτασε στον προορισμό του πριν περίπου ένα μήνα και αυτή τη στιγμή πλησιάζει τον κομήτη καθώς προχωράει στη διαδρομή του προς το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος. 
Οι επιστήμονες έχουν αναλύσει τώρα εικόνες από την επιφάνεια του κομήτη που λαμβάνονται από το OSIRIS, το σύστημα επιστημονικής απεικόνισης του Ροζετα, και διατίθενται πολλές διαφορετικές περιοχές, καθεμία από τις οποίες ορίζεται με ειδικά μορφολογικά χαρακτηριστικά. 
Αυτή η ανάλυση παρέχει τη βάση για μια λεπτομερή επιστημονική περιγραφή της επιφάνειας του 67Ρ. 
Παρουσιάστηκε σήμερα στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πλανητικής Επιστήμης του 2014.

"Ποτέ πριν δεν έχουμε δει την επιφάνεια του κομήτη σε τέτοια λεπτομέρεια", λέει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος Holger Sierks του OSIRIS από το Ινστιτούτο Max Planck για το "Έρευνα για το Ηλιακό Σύστημα" (MPS) στη Γερμανία. 
Σε μερικές από τις εικόνες, ένα εικονοστοιχείο αντιστοιχεί σε 75 εκατοστά κλίμακας επί του πυρήνα. 
"Είναι μια ιστορική στιγμή, έχουμε μια άνευ προηγουμένου ανάλυση του χάρτη ενός κομήτη", προσθέτει.

Το επόμενο σαββατοκύριακο, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου του 2014, οι χάρτες θα προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες, καθώς η ομάδα προσεδάφισης του Ροζετα και οι επιστήμονες της τροχιάς του Ροζετα θα συγκεντρωθούν στην Τουλούζη για να καθορίσουν έναν κύριο και εφεδρικό χώρο προσεδάφισης από την προηγούμενη προεπιλογή των πέντε υποψηφίων.


Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Οδοντωτοί απότομοι βράχοι και ογκόλιθοι που προεξέχουν: Σε αυτή την εικόνα, πολλές από πολύ διαφορετικές δομές της επιφάνειας του 67Ρ είναι ορατές. Το αριστερό μέρος της εικόνας εμφανίζει την "πίσω" όψη του κομήτη, ενώ στα δεξιά είναι το πίσω μέρος της "κεφαλής" του. Η εικόνα λήφθηκε από το OSIRIS, το σύστημα επιστημονικής απεικόνισης του Ροζέτα, στις 5 Σεπτεμβρίου 2014 από απόσταση 62 χιλιομέτρων. Ένα εικονοστοιχείο αντιστοιχεί σε 1,1 μέτρα.Το Ροζετα χαρτογραφεί την επιφάνεια του κομήτη 67P

Το διαστημικό σκάφος Rosetta κατάφερε να χαρτογραφήσει για πρώτη φορά μέρος της επιφάνειας του κομήτη 67P, στα πλαίσια της αποστολής προσέγγισης και εξερεύνησής του.

Αυτή η πρώτη χαρτογράφηση δείχνει ότι η επιφάνεια του υπό εξερεύνηση κομήτη αποτελείται από διαφορετικά τμήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν από διάφορες δυνάμεις οι οποίες ασκήθηκαν στην επιφάνειά του.

Πιο αναλυτικά, οι εικόνες του κομήτη λήφθηκαν από το OSIRIS, ένα σύστημα επιστημονικής απεικόνισης, το οποίο βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια της Rosetta. Οι εικόνες από το εν λόγω σύστημα αναλύθηκαν από τους χειριστές του διαστημικού σκάφους και κατέληξαν στον «διαχωρισμό» της επιφάνειας του 67P σε διαφορετικές ζώνες.

Οι εικόνες που έλαβε το OSIRIS ήταν τόσο λεπτομερείς ώστε κάθε ένα pixel να ισοδυναμεί με 194 τετραγωνικά εκατοστά επιφάνειας του κομήτη. Οι περιοχές που χαρτογραφήθηκαν περιλαμβάνουν υψώματα, βράχια, κρατήρες και αυλακώσεις.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), ορισμένες από τις παραπάνω «πτυχώσεις» του εδάφους φέρονται να έχουν δημιουργηθεί λόγω της δραστηριότητας στο εσωτερικό και γύρω από την πυρήνα του κομήτη. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, σωματίδια μεταφέρονται από το εσωτερικό του 67P προς την επιφάνειά του μέσω της διαφυγής αερίων και ατμού.

Οι χάρτες θα δώσουν στους αναλυτές της ESA και της NASA μία ευρεία γκάμα πληροφοριών ώστε να οριστικοποιηθούν τα πιθανά πεδία προσεδάφισης του οχήματος εξερεύνησης Philae, το οποίο μεταφέρεται από τη Rosetta.Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: phys.org , pestaola.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ