Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

«Βούτηξαν» στα Αντικύθηρα για νέα ευρήματα
Ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων αντικειμένων από το φορτίο του αρχαίου ναυαγίου
Δείτε στο βίντεο το υποβρύχιο ρομπότ Sirius να πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή όπου ναυάγησε το πλοίο που μετέφερε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων


Ξεκίνησαν στα ανοιχτά των Αντικυθήρων οι εργασίες για την περαιτέρω διερεύνηση της θαλάσσιας περιοχής από την οποία είχε ανασυρθεί στις αρχές του 20ού αιώνα το ναυάγιο που περιείχε τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
 Οι έρευνες, οι οποίες διεξάγονται από έλληνες και αμερικανούς αρχαιολόγους υπό την επίβλεψη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, έχουν ως στόχο να εντοπίσουν και άλλους θησαυρούς οι οποίοι διασκορπίστηκαν στη θάλασσα. Όπως δείχνουν τα ευρήματα που ανασύρθηκαν μαζί με το πλοίο εκτός από τον Μηχανισμό το φορτηγό (ολκάδα) μετέφερε ένα πλήθος ακόμη ξεχωριστά αντικείμενα. Το φορτίο του θεωρείται ότι υποδεικνύει την πρώτη εμπορεία έργων τέχνης στον δυτικό κόσμο, σημαντικό τμήμα του όμως πιστεύεται ότι έχει καταποντιστεί σε μεγαλύτερο βάθος.Στον βυθό έχει εντοπιστεί εξάλλου και δεύτερο ναυάγιο, 250 μ. μακρύτερα από το πρώτο, ενώ οι ειδικοί δεν αποκλείουν να υπάρχει και δεύτερος μηχανισμός (εικάζεται ότι το δεύτερο πλοίο συνταξίδευε με την ολκάδα ή εκτελούσε το ίδιο δρομολόγιο).
Στη σύγχρονη έρευνα χρησιμοποιούνται και σύγχρονα μέσα – ο ισχυρότερος «σύμμαχος» των δυτών και των αρχαιολόγων που επιχειρούν τη νέα «εξερεύνηση» είναι μια επαναστατική στολή, η Exosuit, η οποία τους επιτρέπει να παραμείνουν για πολύ περισσότερη ώρα και να κινηθούν πιο άνετα σε πολύ μεγάλα βάθη. Η αποστολή των Anticythera Divers έχει ανεβάσει ήδη στον λογαριασμό της στο Twitter το πρώτο βίντεο από τις εργασίες που παρουσιάζουμε.
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ