Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

Νεφέλωμα Κουκούλι Ευρέως Πεδίου18 Σεπτεμβρίου 2014 
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Federico Pelliccia
Σε αυτό το γεμάτο αστρικό πεδίο που καλύπτει πάνω από 2 μοίρες μέσα στον ψηλό  αστερισμό του Κύκνου, το μάτι "πέφτει" στο Νεφέλωμα Κουκούλι.
Μια συμπαγής περιοχή σχηματισμού άστρων, το κοσμικό Κουκούλι τονίζει μια μακρά διαδρομή επισκιασμένη από διαστρικά νέφη σκόνης.
Καταλογογραφημένο ως IC 5146, το νεφέλωμα είναι μεγάλο, σχεδόν 15 έτη φωτός, και βρίσκεται περίπου 4.000 έτη φωτός μακριά.
Όπως και άλλες περιοχές σχηματισμού άστρων, που ξεχωρίζουν στο κόκκινο, λαμπερό, αέριο υδρογόνου, διεγείρονται από τα νεαρά, θερμά άστρα και μπλε σκόνη, αντανακλάται το φως των άστρων στην άκρη ενός κατά τα άλλα αόρατου μοριακού νέφους.
Στην πραγματικότητα, το φωτεινό αστέρι κοντά στο κέντρο του νεφελώματος είναι πιθανόν, μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες έτη παλιό, που τροφοδοτεί τη νεφελοειδή λάμψη στο βαθμό που "ανοίγει" μια κοιλότητα στο αστέρι του μοριακού νέφους που σχηματίζουν αέρια και σκόνη.
Αλλά οι μακριές σκονισμένες ίνες που εμφανίζονται σκοτεινές σε αυτήν την εικόνα ορατού φωτός, είναι τα ίδια κρυμμένα αστέρια στο στάδιο του σχηματισμού τους, που μπορεί να φανούν κοιτώντας στα υπέρυθρα μήκη κύματος.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: apod.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ