Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

«Άφιξη» της Ινδίας στον «Κόκκινο Πλανήτη»
Τέθηκε σε τροχιά το σκάφος Mangalyaan που θα χαρτογραφήσει και θα μελετήσει τον Κόκκινο Πλανήτη
Τέθηκε σε τροχιά στον Αρη το ινδικό σκάφος Mangalyaan που θα τον μελετήσει


Νέο Δελχί 
Η ινδική διαστημική υπηρεσία κατάφερε να θέσει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη το χαμηλού κόστους διαστημικό της σκάφος Mangalyaan που θα χαρτογραφήσει και θα μελετήσει τον Κόκκινο Πλανήτη.
«Η Ινδία κατάφερε να φτάσει στον Άρη. Συγχαρητήρια σε όλους σας, σε ολόκληρη τη χώρα. Η ιστορία γράφτηκε σήμερα», είπε ο ινδός πρωθυπουργός
Ναρέντρα Μόδι. «Έχουμε τολμήσει να φτάσουμε στο άγνωστο και έχουμε επιτύχει το σχεδόν αδύνατο»συμπλήρωσε ο ινδός πρωθυπουργός που καθ'ολη τη διάρκεια της αποστολής να μπει σε τροχιά το διαστημικό σκάφος καθόταν πίσω από τους επιστήμονες στην αίθουσα ελέγχου ο διαστημικό κέντρο Μπανγκαλόρ που βρίσκεται στη νότια Ινδία.


Η επιτυχία της Ινδίας λαμβάνει διαστάσεις καθώς αφενός πρόκειται για μια χαμηλού κόστους διαστημική αποστολή αξίας  74 εκατομμυρίων δολαρίων και αφετέρου καθιστά την Ινδία ως την πρώτη χώρα που καταφέρνει να εκτελέσει και να ολοκληρώσει μια τέτοιου μεγέθους αποστολής στην παρθενική προσπάθεια της. Η Ινδία εισέρχεται πλέον στον κλειστό κύκλο των χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Ευρώπη που έχουν αποστείλει με επιτυχία διαστημικά σκάφη σε τροχιά ή τα προσεδάφισαν στον Άρη. Η διαφορά είναι ότι όλοι τους είχαν αρχικά αποτύχει αρκετές φορές.
Το Mangalyaan φέρει πέντε επιστημονικά όργανα, συνολικού βάρους μόλις 15 κιλών, με τα οποία θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια και θα εξετάσει τη σύσταση της ατμόσφαιρας.
«Άφιξη» της Ινδίας στον «Κόκκινο Πλανήτη»

EPA/JAGADEESH NV
Στο ιδιαίτερο «κλαμπ του Άρη» εισήλθε η Ινδία, καθώς το διαστημόπλοιο της αποστολής MOM (Mars Orbiter Mission) της ινδικής διαστημικής υπηρεσίας (ISRO) εισήλθε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τον «Κόκκινο Πλανήτη».
Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα του space.com, το εν λόγω επίτευγμα καθιστά την Ινδία την τέταρτη «οντότητα», μετά τις ΗΠΑ, την ESA και την πρώην Σοβιετική Ένωση, που θέτει επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον Άρη ένα διαστημόπλοιο.
Το σκάφος της αποστολής, το οποίο ονομάζεται «Mangalyaan» («σκάφος του Άρη» στα σανσκριτικά) πραγματοποίησε μία πτήση εισόδου σε τροχιά διαρκείας 24 λεπτών το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ινδίας), σημαίνοντας το τέλος ενός ταξιδιού διαρκείας δέκα μηνών, το οποίο είχε ξεκινήσει με την εκτόξευσή του στις 5 Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την Κυριακή η NASA είχε ανακοινώσει ότι το διαστημόπλοιό της MAVEN τέθηκε επίσης επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον Άρη.
Η ISRO ανακοίνωσε την επιτυχία της με ένα «παιχνιδιάρικο» tweet: «Τι είναι κόκκινο, είναι πλανήτης και είναι το επίκεντρο της τροχιάς μου;», το οποίο ακολουθήθηκε από άλλα δύο σε παρεμφερές ύφος: «θα επιστρέψω μετά το πρωινό. Ωραίο το φως του ήλιο. Κάνει καλό στη μπαταρία σου» και - κάνοντας mention το Curiosity της NASA- «Τι γίνεται, Mars Curiosity; Να είμαστε σε επαφή. Εδώ κοντά θα είμαι».

Η αποστολή ΜΟΜ, αξίας μόλις (για τα δεδομένα της εξερεύνησης του Διαστήματος) 74 εκατ. δολαρίων, έχει ως στόχο κυρίως την επίδειξη τεχνολογίας- ότι η Ινδία είναι σε θέση να στείλει ένα διαστημόπλοιο στον Άρη. Ωστόσο, το σκάφος διαθέτει επίσης κάμερα και επιστημονικά όργανα, που θα χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη της επιφάνειας και της ατμόσφαιρας του πλανήτη.


Το Mangalyaan  θα κινείται σε εξαιρετικά ελλειπτική τροχιά 77 ωρών, που θα το φέρουν σε απόσταση από 365 μέχρι 80.000 χιλιόμετρα από τον Άρη. Η επιστημονική αποστολή αναμένεται να διαρκέσει από έξι μέχρι 10 μήνες, σύμφωνα με στελέχη της ISRO.
To MOM αποτελεί την πρώτη επιτυχή διαπλανητική αποστολή της Ινδίας, η οποία, σύμφωνα με την ISRO, δεν συνάντησε απρόοπτα. Ο ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίτευγμα, καθώς, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Mashable, η Ινδία αποτελεί την πρώτη χώρα που φτάνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη στο πλαίσιο ενός παρθενικού εγχειρήματος (με την πρώτη της προσπάθεια), και η πρώτη ασιατική χώρα που φτάνει στον «Κόκκινο Πλανήτη»- και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με άλλες αντίστοιχες αποστολές του παρελθόντος. Παράλληλα, ο ινδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι από τις 51 αποστολές που έχουν επιχειρηθεί με στόχο τον Άρη μόνο 21 έχουν επιτύχει.

Την ISRO συνεχάρη και η NASA μέσω του Twitter.


Οι Iνδοί κατακτούν τον ΆρηTo πρώτο ινδικό σκάφος σε τροχιά γύρω από τον ΆρηΤι είναι κόκκινο; είναι ένας πλανήτης και είναι το κέντρο της τροχιάς μου;” έγραψε πριν από μερικές ώρες η ινδική διαστημική υπηρεσία (ISRO) στο twitter:… ακολούθησε το “θα επιστρέψω μετά το πρωινό. Ωραίο το φως του ήλιου. Κάνει καλό στη μπαταρία σου.. και απάντησε στο μήνυμα του Curiosity της NASA “Τι γίνεται, Curiosity; Να είμαστε σε επαφή. Θα βρίσκομαι εδώ γύρωΑπό τα παραπάνω μηνύματα καταλαβαίνουμε ότι το διαστημικό σκάφος Mangalyaan (σημαίνει «αρειανό σκάφος») μπήκε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τον Άρη.
Το Mangalyaan έχει το μέγεθος ενός αυτοκινήτου και ζυγίζει 1,3 τόνους. Εκτοξεύθηκε τον Νοέμβριο του 2013 και μετά από ένα ταξίδι 666 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, διάρκειας 10 μηνών, πέτυχε τον στόχο του, μπαίνοντας σε τροχιά γύρω από τον Άρη.
Σκοπός του είναι να ερευνήσει τη σύσταση της ατμόσφαιρας του Άρη και να χαρτογραφήσει την επιφάνειά του αναζητώντας ενδείξεις ζωής. Πρόκειται για την πρώτη διαστημική αποστολή της Ινδίας στον κόκκινο πλανήτη.

Συμπτωματικά πριν από τρεις περίπου μέρες η NASA έθεσε επίσης με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τον Άρη, το δικό της διαστημικό σκάφος MAVEN. (Από BBC)Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ