Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

Εφαρμοστές διαστημικές στολές με υψηλή νοημοσύνη
Ερχονται από το ΜΙΤ και χάρη στην προηγμένη τους τεχνολογία θα γίνονται «δεύτερο δέρμα» των αστροναυτών
H δρ Νιούμαν προβάρει την πρωτοποριακή διαστημική στολή, σχεδιασμένη ώστε να αγκαλιάζει «αεροστεγώς» το σώμα του αστροναύτη

Ουάσινγκτον 
Ξεχάστε τις ογκώδεις διαστημικές στολές. Η νέα «κολεξιόν» του Διαστήματος από τους ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) επιτάσσει εφαρμοστές στολές που σε ρόλο δεύτερου δέρματος θα εφαρμόζουν επάνω στη σιλουέτα των αστροναυτών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα γενιά διαστημικών στολών, πέρα από επιπλέον στήριξη στο σώμα των αστροναυτών, θα προσφέρει τεράστια ελευθερία κινήσεων κατά τη διάρκεια των διαστημικών τους περιπλανήσεων.Στολές από… άλλον πλανήτη
Στο εσωτερικό της φουτουριστικής στολής θα υπάρχουν ειδικές σπείρες οι οποίες θα μιμούνται τις λειτουργίες των μυών. Φορώντας τη στολή ο αστροναύτης θα συνδέεται με την παροχή ρεύματος του διαστημικού σκάφους, οδηγώντας στην ενεργοποίηση του εκλεπτυσμένου συστήματος και στην πραγματοποίηση συσπάσεων. Η διαδικασία αυτή θα αφαιρεί τυχόν εγκλωβισμένο αέρα και η στολή θα αγκαλιάζει «αεροστεγώς» το σώμα του αστροναύτη.
Για να βγάλει τη στολή, το μόνο που θα έχει να κάνει θα είναι να ασκήσει ήπια δύναμη ώστε να επιστρέψει στην πρώιμη, πιο χαλαρή μορφή της.
Πίσω από την επαναστατική διαστημική στολή βρίσκεται η δρ Ντάβα Νιούμαν, καθηγήτρια αεροναυπηγικής και μηχανικών συστημάτων στο ΜΙΤ και η ομάδα της.
Σύμφωνα με την ειδικό, το μυστικό κρύβεται στο «έξυπνο» κράμα (SMA) από το οποίο θα είναι κατασκευασμένες οι σπείρες που θα βρίσκονται ενσωματωμένες στη στολή. Κατά την ενεργοποίησή τους, οι σπείρες θα θερμαίνονται με αποτέλεσμα να «θυμoύνται» τη μορφή που είχαν λάβει αγκαλιάζοντας τη σιλουέτα του αστροναύτη. Με τον τρόπο αυτό, η στολή θα μπορεί εύκολα και γρήγορα να προσαρμόζεται στα μέτρα του, να χαλαρώνει και να επανέρχεται και πάλι ως δεύτερο δέρμα.Εφαρμοστές στολές για αστροναύτες


Στις «pulp» ιστορίες επιστημονικής φαντασίας των παλιών δεκαετιών (Buck Rogers, Perry Rhodan κ.α.) οι αστροναύτες συχνά δεν παρουσιάζονταν να χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία στους διαστημικούς περιπάτους τους, με τις στολές τους να απεικονίζονται ιδιαίτερα… στιλάτες και κολακευτικές όσον αφορά στη σιλουέτα τους. 
Η πραγματικότητα διέψευσε τις συγκεκριμένες προβλέψεις, καθώς οι στολές αστροναυτών αποδείχτηκαν μάλλον ογκώδης υπόθεση- ωστόσο αυτό ενδεχομένως να αλλάξει χάρη στη δουλειά ερευνητών του ΜΙΤ, που δουλεύουν πάνω σε διαστημικές στολές οι οποίες παραπέμπουν περισσότερο σε «δεύτερο δέρμα» παρά σε «πανοπλίες» και θα επιτρέπουν μεγαλύτερη ελευθερία και ευκινησία σε διαστημικούς περιπάτους και αποστολές στην επιφάνεια πλανητών.
Η Ντέιβα Νιούμαν, καθηγήτρια αεροναυτικής και αστροναυτικής στο MIT και οι συνάδελφοί της εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη ενδυμάτων ενεργής συμπίεσης, που ενσωματώνουν μικρά, «ελατηριοειδή» πηνία τα οποία συστέλλονται όταν αντιδρούν στη θερμότητα. Τα πηνία αυτά είναι κατασκευασμένα από SMA (shape-memory alloy), ένα είδος υλικού που μπορεί να «θυμάται» το σχήμα του και, όταν λυγίζει ή παραμορφώνεται, έχει τη δυνατότητα να το ανακτά όταν θερμαίνεται.

Η ομάδα ενσωμάτωσε τα συγκεκριμένα πηνία σε «μανικέτια» που παραπέμπουν σε επιδέσμους και χρησιμοποίησε ηλεκτρικό ρεύμα για την παραγωγή θερμότητας. Σε συγκεκριμένη θερμοκρασία τα πηνία συστέλλονται στο σχήμα το οποίο «θυμούνται», σαν ελατήριο, σφίγγοντας το «μανικέτι». Σε δοκιμές που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η πίεση που παράγεται από τα πηνία επαρκεί για να υποστηρίξει πλήρως έναν αστροναύτη στο Διάστημα.

MIT/Jose-Luis Olivares
Οι ερευνητές του ΜΙΤ δουλεύουν πάνω σε διαστημικές στολές οι οποίες παραπέμπουν περισσότερο σε «δεύτερο δέρμα» παρά σε «πανοπλίες».


«Με τις συμβατικές διαστημικές στολές, στην ουσία είσαι μέσα σε ένα μπαλόνι με αέριο το οποίο σου παρέχει το απαραίτητο ένα τρίτο μιας  ατμόσφαιρας (από πλευράς πίεσης) για να σε κρατήσει ζωντανό στο κενό του Διαστήματος» αναφέρει σχετικά η Νιούμαν, που δουλεύει πάνω στο αντικείμενο εδώ και μια δεκαετία. «Θέλουμε να επιτύχουμε την ίδια συμπίεση, αλλά μέσω μηχανικής αντίθλιψης- εφαρμόζοντας την πίεση απευθείας στο δέρμα, αποφεύγοντας συνολικά την πίεση του αερίου. Συνδυάζουμε παθητικά ελαστικά με ενεργά υλικά…τελικά, το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η ευκινησία και μία πολύ ελαφριά στολή για εξερεύνηση πλανητών».
Αν και εφαρμοστές στολές αστροναυτών έχουν προταθεί και στο παρελθόν, πάντα υπήρχε το πρόβλημα του πώς θα την φορέσει και θα τη βγάλει κάποιος, από τη στιγμή που μια τέτοια στολή θα είναι σχεδιασμένη για είναι εξαιρετικά κολλητή/ εφαρμοστή. Τα SMA παρέχουν λύση πάνω στο ζήτημα, καθώς «αντιδρούν» μόνο όταν θερμαίνονται- οπότε ψύχρανσή τους θα είχε ως αποτέλεσμα το «χαλάρωμα» της στολής.
Η επόμενη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ομάδα των ερευνητών είναι το πώς η στολή θα παραμένει εφαρμοστή. Οι επιλογές φαίνονται να είναι δύο: ή η διατήρηση μίας διαρκώς υψηλής θερμοκρασίας ή η ενσωμάτωση ενός μηχανισμού «κλειδώματος» που θα εμποδίζει τα πηνία να χαλαρώσουν. Οι ερευνητές προσανατολίζονται προς τη δεύτερη επιλογή, καθώς η πρώτη θα απαιτούσε βαριές μπαταρίες και θα υπερθέρμαινε τον αστροναύτη.
Πέρα από τις διαστημικές στολές, η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για πιο «γήινες» εφαρμογές, όπως σε αθλητικά ρούχα ή στρατιωτικές στολές.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τη ΝΑSA και το MIT Portugal Program.


MIT/JOSE-LUIS OLIVARES
Σε συγκεκριμένη θερμοκρασία τα πηνία συστέλλονται στο σχήμα το οποίο «θυμούνται», σαν ελατήριο, σφίγγοντας το «μανικέτι». 

Πηγή: tovima.gr , naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ