Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014

Οι εξωπλανήτες «μεταμορφώνονται» μεταξύ κατηγοριών;
Μια νέα ανάλυση δείχνει ότι οι καυτές υπερ-Γαίες ενδέχεται να είναι τα σκελετικά υπολείμματα για τους καυτούς 'Δίες' που απογυμνώνονται από τις ατμόσφαιρες τους.
NASA / GSFC / Frank Reddy
Καλλιτεχνική απεικόνιση στο πρώιμο στάδιο της καταστροφής ενός καυτού Δία από το άστρο του.Οι περισσότεροι εξωπλανήτες, βρίσκονται σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα.
Οι καυτοί Δίες, για παράδειγμα, οι "ψημένοι" γίγαντες αερίου που περιβάλλονται πιο κοντά στα αστέρια τους από ό, τι ο Ερμής περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο.
Οι αστρονόμοι υποψιάζονται ότι το αστέρι-πλανήτης έχει παλιρροϊκή αλληλεπίδραση και θα τραβήξει τελικά έναν καυτό Δία προς το εσωτερικό, προς τη μοίρα του.

Πιο πρόσφατα, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια δεύτερη κατηγορία αστέρων που "αγκαλιάζουν" τους πλανήτες, από τον πλούτο των δεδομένων του "αναβιωμένο" διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA.
Αυτές οι λεγόμενες καυτές υπερ-Γαίες, είναι βραχώδεις ή παγωμένοι πλανήτες που μπορεί να είναι μέχρι και 10 φορές τη μάζα της Γης και επίσης σε τροχιά πολύ κοντά στα αστέρια που τους φιλοξενούν.

Οι αστρονόμοι πιθανολογούν ότι οι δύο κατηγορίες μπορεί να σχετίζονται. 
Αλλά η Francesca Valsecchi (από το Βορειοδυτικό Πανεπιστήμιο) και οι συνάδελφοί της περνούν τώρα ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας ότι αυτοί οι περίεργοι πλανήτες, είναι απογυμνωμένοι καυτοί Δίες. 
Αντί να σχηματίζονται σαν υπερ-Γαίες, είναι τα σκελετικά υπολείμματα των αερίων γιγάντιων φλουδών της ατμόσφαιρας τους.

Η υποκείμενη θεωρία είναι σχετικά απλή. 
Καθώς ο εξωπλανήτης κινείται σπειροειδώς προς άστρο του, το σύστημα θα φτάσει τελικά στο σημείο όπου οι δύο λοβοί Ρος αγγίζονται.


Αλλά αυτή η μικρή κίνηση δεν θα σταματήσει από το να ρίξει όλη την ατμόσφαιρα του. 
Μόλις ο βραχώδης ή παγωμένος πυρήνας είναι εκτεθειμένος, οι παλιρροιακές δυνάμεις θα αναλάβουν και πάλι, προκαλώντας την τροχιά να συρρικνωθεί για μια ακόμη φορά και να φέρει τον πλανήτη αρκετά κοντά ώστε το αστέρι να το καταπιεί, εξηγεί η Valsecchi.

"Σε γενικές γραμμές, η ιδέα έχει νόημα", λέει ο ειδικός David Trilling (Πανεπιστήμιο, Βόρεια Αριζόνα). 
"Το μόνο αποδεικτικό στοιχείο που θα είναι έμμεσο, οπότε το ερώτημα είναι πραγματικά αν αυτή η θεωρία εξηγεί τα παρατηρητικά στοιχεία καλύτερα από όλες τις άλλες ανταγωνιστικές θεωρίες."

Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να συγκρίνει τα αποτελέσματά της με τις παρατηρήσεις, διαπιστώνοντας ότι οι πιο γνωστές καυτές υπερ-Γαίες, έχουν παρόμοιες τροχιακές περιόδους και μάζες με εκείνες που μοντελοποιήθηκαν.

Εάν τα αποτελέσματα ισχύουν, ο καυτός Δίας μπορεί να είναι περίπου τρεις φορές τόσο κοινός όσο αυτό που οι αστρονόμοι έχουν συμπεράνει άμεσα από τις παρατηρήσεις, διότι ο αριθμός των ενιαίων υπερ-Γαιών που παρατηρείται, είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό από τους καυτούς Δίες.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: skyandtelescope.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ