Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ευρωπαϊκή Βραδιά Ερευνητή: Μια βραδιά, πολλές εκατοντάδες πόλεις στην Ευρώπη και όχι μόνοΗ μεγάλη γιορτή της επιστήμης και των ερευνητών της θα πραγματοποιηθεί και φέτος στις 26 Σεπτεμβρίου συγχρόνως σε εκατοντάδες ερευνητικά κέντρα σε πόλεις της Ευρώπης. Η ESA σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Αστεροσκοπείο Αθηνών και τους συνεργαζόμενους φορείς ανανεώνει φέτος το ραντεβού της με τη Βραδιά του Ερευνητή, μια από τις πιο δημοφιλείς διοργανώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σας προσκαλεί για ακόμα ένα ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της έρευνας.


Από τις 6 το απόγευμα έως και τα μεσάνυχτα, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους ερευνητές, το έργο τους και την σημαντική προσφορά τους, να πάρουν μια ιδέα από την καθημερινότητά τους και να χαρούν την μαγεία της επιστήμης.

Φέτος ο Δημόκριτος συνδεθεί ζωντανά με το CERN στη Γενεύη της Ελβετίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου αλλά... και με το Διάστημα μέσα από ένα βίντεο ειδικά αφιερωμένο για τη βραδιά από τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 


«Η έρευνα σε ταξιδεύει παντού»


Ο Πάολο Νέσπολι στον ΔΔΣΑπό την παρατήρηση των πιο μακρινών άστρων μέχρι την εικονική περιήγηση στις ελληνικές θάλασσες κι από το κέντρο του ατόμου στην καρδιά του κυττάρου, η έρευνα σε ταξιδεύει παντού.

Με αυτό το σύνθημα, η ESA θα ταξιδέψει το κοινό από τη Γη στο διάστημα και πάλι πίσω στη Γη με μια στάση στον Αττικό ουρανό. Οδηγοί στο ταξίδι αυτό θα είναι ένας αστροναύτης της ESA, δύο Έλληνες ερευνητές από το ESRIN και μια ξεχωριστή ομάδα πιλότων.

Ο Πάολο Νέσπολι, αστροναύτης της ESA, θα απευθύνει χαιρετισμό στο κοινό του Δημόκριτου μέσα από ένα βίντεο ειδικά αφιερωμένο για τη φετινή βραδιά του ερευνητή, μιλώντας για τις μοναδικές εμπειρίες που έζησε και την έρευνα που διεξήγαγε κατά τη διαμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2011.
Η Αθήνα από τον Sentinel 1A


Σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, ο Δρ. Μιχάλης Φουμέλης και η Δρ. Γεωργία Δοξάνη από το Τμήμα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογιών του Μέλλοντος στον τομέα προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης στο ESRIN,  θα παρουσιάσουν τι είναι η Παρατήρηση της Γης από το διάστημα και τι μπορεί αυτή να προσφέρει στους επιστήμονες αλλά και στην καθημερινότητα μας. 

Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση των πρώτων εικόνων του Sentinel 1A, του πρώτου δορυφόρου σε τροχιά από τη σειρά των δορυφόρων Sentinels, που προορίζονται για την επίγεια παρατήρηση στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus και θα εκτοξευθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία. Λεπτομερής περιγραφή θα δοθεί επίσης για τα διαθέσιμα εργαλεία από την ESA σχετικά με τη θέαση και την επεξεργασία των δορυφορικών εικόνων, με στόχο να φέρει το κοινό όλων των ηλικιών πιο κοντά στην έρευνα μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση.


Με μεγάλη χαρά η ΕSA  μαζί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα παρουσιάσουν φέτος μία ξεχωριστή ομάδα. Η WeFly! Team αποτελείται από πιλότους αεροπορικών επιδείξεων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με ατσαλένια θέληση κινητικά προβλήματα. Η αποφασιστικότητα και το κουράγιο τους έχει συγκινήσει την Ιταλίδα αστροναύτη Samantha Christofetti, η οποία στο ταξίδι της μέχρι το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Νοέμβριο, θα μεταφέρει μαζί της την σημαία της ομάδας.

Παράλληλα, στις οθόνες του Δημόκριτου θα γίνεται προβολή των δραστηριοτήτων της ESA μέσα από εντυπωσιακές εικόνες που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα ο στόλος των δορυφόρων και παρατηρητηρίων της ESA στο διάστημα. Ενώ, θα προβληθεί επεισόδιο του προγράμματος ‘Earth from Space’ της ESA, υποτιτλισμένο στα ελληνικά, με θέμα την απεικόνιση της Αττικής απο το δορυφόρο Sentinel 1A.

Εκτός από τις δραστηριότητες του Ευρωπαικού Οργανισμού Διαστήματος, στον εξωτερικό καταπράσινο χώρο του Δημόκριτου θα έχουν στηθεί μεταξύ άλλων ένα κινητό πλανητάριο, διαδραστικά πειράματα και τηλεσκόπια για αστροπαρατήρηση.

Τη βραδιά θα ντύσουν με μουσικές και ρυθμούς οι ερευνητές/καλλιτέχνες σε μια πολυδιάστατη συναυλία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους! 

Περισσότερες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη «Βραδιά Ερευνητή» που θα πραγματοποιηθεί στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε «Δημόκριτος» μπορείτε να επισκεφτείτε τους σχετικούς συνδέσμους που βρίσκονται στα δεξιά της σελίδας.


Πηγή: esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ