Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

Το Κιουριοσιτι βρήκε μια πέτρινη σφαίρα στην επιφάνεια του Άρη
NASA/JPL-CALTECH/MSSS
Η «μπάλα» (δεξιά του κέντρου), μπορεί να φανεί σε αυτή την sol ή ηλιακή μέρα 746 παρατήρησης από τη Mastcam του Κιουριοσιτι Ροβερ του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, είναι πιθανό ένα παράδειγμα.. σύμπηξης στον Άρη. (Πηγή)
Μπορεί το ρόβερ Curiosity της NASA να μην έχει εντοπίσει ακόμη κάποιο ίχνος εξωγήινης ζωής στον πλανήτη Άρη, τον οποίο εξερευνά τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, κατάφερε να βρει μερικά... διασκεδαστικά αντικείμενα, που θυμίζουν κάτι από τον πλανήτη Γη.

Το ρομπότ, το οποίο στα μέσα Σεπτεμβρίου έφτασε στον προορισμό του, το όρος Σαρπ του Άρη, στο κέντρο του τεράστιου κρατήρα Γκέιλ, βρήκε αυτή τη φορά μια ολοστρόγγυλη «μπάλα» στην σκονισμένη επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

Μάλιστα, το  Curiosity μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές του στο Twitter την παράξενη αυτή εικόνα (ενώ δεν το έκανε στην πραγματικότητα: twitter.com/MarsCuriosity), πριν από μερικές ώρες έκανε και την πρώτη του συλλογή δείγματος του υπεδάφους του πλανήτη με το μικρό γεωτρύπανό του, όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία.

Πάντως, οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας έχουν εντοπίσει κατά καιρούς κι άλλα παράξενα αντικείμενα στην επιφάνεια του Άρη, βλέποντας μέσα από τα «μάτια» του Curiosity. 

Ανάμεσα σε αυτά είναι κάτι που μοιάζει με φανάρι κυκλοφορίας, ένα δάχτυλο, ένα κράνος και μία... σαύρα!

Σημειώνεται ότι το κόστους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων Curiosity προσεδαφίστηκε στο εσωτερικό του κρατήρα Γκέιλ τον Αύγουστο του 2012 και βασικός στόχος του είναι να μελετήσει γενικότερα το αρειανό περιβάλλον και ειδικότερα να εντοπίσει ίχνη αρχαίας ζωής.Το σφαιρικό μπαλάκι που βρήκε το Κιουριοσιτι στον Άρη


...............................
Το εξαιρετικά σφαιρικό αντικείμενο φαίνεται σε φωτογραφία που πήρε το Curiosity πριν από δυο εβδομάδες και προφανώς δεν είναι μπαλάκι του μπέιζμπολ…

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, πρόκειται για πέτρωμα. Δεν είναι τόσο μεγάλο όσο φαίνεται – έχει διάμετρο περίπου ένα εκατοστό – και σχηματοποιήθηκε πριν από πολλά δισεκατομμύρια χρόνια, την εποχή που στην επιφάνεια του Άρη υπήρχαν τεράστιες ποσότητες νερού.


Την πρώτη δειγματοληψία από τους πρόποδες του όρους Sharp, στον Άρη έκανε το Curiosity. Χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του το διαστημικό ρόβερ άνοιξε μια τρύπα διαμέτρου 1,6 cm και βάθους 6,7 cm.  Το έδαφος στο σημείο αυτό είναι αμμώδες και πιο μαλακό σε σχέση με τα πετρώματα που έχει εξετάσει ως τώρα το Curiosity.Η "μπάλα" βρίσκεται στα δεξιά του κέντρου της εικόνας.
Μεγάλοι ογκόλιθοι βρέθηκαν στην παραλία Bowling Ball, Καλιφόρνια.

Photo Credit: NASA/JPL-Caltech
Ο περίεργος κάθετος βράχος με κολλημένους γύρο λοβούς.
Photo Credit: NASA/JPL/Caltech
Η αρχική εικόνα με τους «λοβούς πέτρας" (πάνω αριστερά της εικόνας)
Photo Credit: NASA/JPL-Caltech
Ένα από τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του Λόφου Pahrump στις πλάκες υποβάθρου.
Πηγή: protothema.gr , geek.com , universetoday.com , physicsgg.me , themeridianijournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ