Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014

Σπείρα στον Οφιούχο
Credit: ESA / Hubble της NASA & 
Απόδειξη: Judy Schmidt (geckzilla.com)Αυτή η νέα εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA / ESA, δείχνει ένα όμορφο σπειροειδή γαλαξία γνωστό ως PGC 54493, που βρίσκεται στον αστερισμό του Όφεως (Το φίδι). 
Ο γαλαξίας αυτός είναι μέρος ενός συμπλέγματος γαλαξιών που έχει μελετηθεί από τους αστρονόμους και έχει εξερευνηθεί ένα ενδιαφέρον φαινόμενο που είναι γνωστό ως ασθενής βαρυτικός εστιασμός.

Αυτό το φαινόμενο, προκαλείται από την άνιση κατανομή της ύλης (συμπεριλαμβανομένης της σκοτεινής ύλης) σε όλο το Σύμπαν, έχει διερευνηθεί μέσω ερευνών, όπως η Βαθιά Έρευνα-Μέσο του Χαμπλ. 
Η σκοτεινή ύλη είναι ένα από τα μεγάλα μυστήρια της κοσμολογίας. 
Συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά από την συνηθισμένη ύλη, καθώς δεν εκπέμπει ή απορροφά το φως ή άλλες μορφές ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας - εξ ου και ο όρος "σκοτεινή".

Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε άμεσα τη σκοτεινή ύλη, ξέρουμε ότι υπάρχει. 
Ένα εξέχων αποδεικτικό στοιχείο για την ύπαρξη αυτής της μυστηριώδους ύλης που είναι γνωστό ως «πρόβλημα περιστροφής γαλαξία». 
Οι γαλαξίες περιστρέφονται σε τέτοιες ταχύτητες και με τέτοιο τρόπο που η συνηθισμένη ύλη είναι μόνη της - τα πράγματα που βλέπουμε - δεν θα είναι σε θέση να την κρατήσουν από κοινού. 
Το ποσό της μάζας που "λείπει", ορατό, είναι η σκοτεινή ύλη, η οποία πιστεύεται ότι αποτελεί το 27% του συνόλου των περιεχομένων του Σύμπαντος, με τη σκοτεινή ενέργεια και τη κανονική ύλη να αποτελούν το υπόλοιπο. 
Το PGC 55493 έχει μελετηθεί σε σχέση με ένα φαινόμενο γνωστό ως κοσμική διάτμηση
Αυτό, είναι ένας ασθενής βαρυτικός εστιασμός, αποτέλεσμα που δημιουργεί μικροσκοπικές στρεβλώσεις στις εικόνες των μακρινών γαλαξιών.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: spacetelescope.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ