Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Αυτό το σύμπλεγμα αστέρων δεν είναι αυτό που φαίνεται
Το σφαιρωτό σμήνος αστέρων Μεσιέ 54
Credit: ESO
Η εικόνα από την Έρευνα Τηλεσκοπίου VLT στο Παρατηρητήριο Παρανάλ του ESO στη βόρεια Χιλή, δείχνει το σφαιρωτό σμήνος Μεσιέ 54. Αυτή η ομάδα μοιάζει πολύ με πολλές άλλες, αλλά έχει ένα μυστικό. Το Μεσιέ 54 δεν ανήκει στο Γαλαξία μας, αλλά στην πραγματικότητα είναι μέρος από ένα μικρό δορυφορικό γαλαξία, τον Νάνο γαλαξία του Τοξότη. Αυτή η ασυνήθιστη καταγωγή, επέτρεψε στους αστρονόμους να χρησιμοποιήσουν το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) για να ελέγξουν αν έχει απροσδόκητα χαμηλά επίπεδα λιθίου, στοιχείο αστέρων που βρίσκονται επίσης στα αστέρια έξω από το Γαλαξία μας.
Ο Γαλαξίας μας είναι σε τροχιά γύρω από περισσότερα από 150 σφαιρωτά αστρικά σμήνη, τα οποία είναι μπάλες των εκατοντάδων χιλιάδων παλαιών αστέρων που χρονολογούνται από το σχηματισμό του γαλαξία.
Ένα από αυτά, μαζί με αρκετούς άλλους στον αστερισμό του Τοξότη, βρέθηκαν στα τέλη του δέκατου ογδώου αιώνα, από τον Γάλλο κυνηγό κομητών Charles Messier και δίνεται η ονομασία Μεσιε 54.

Για περισσότερα από διακόσια χρόνια μετά την ανακάλυψη του Μεσιέ 54, πίστευαν ότι ήταν παρόμοιο με τα άλλα σφαιρωτά σμήνη στο Γαλαξία.
Αλλά το 1994 ανακαλύφθηκε ότι στην πραγματικότητα συνδέεται με ένα ξεχωριστό γαλαξία - το νάνο γαλαξία του Τοξότη.
Βρέθηκε να είναι σε απόσταση περίπου 90.000 έτη φωτός - περισσότερο από τρεις φορές πιο μακριά από τη Γη ως το γαλαξιακό κέντρο.

Οι αστρονόμοι έχουν πλέον παρατηρήσει το Μεσιε 54, χρησιμοποιώντας το VLT ως μια δοκιμή για να προσπαθήσουν να λύσουν ένα από τα μυστήρια της σύγχρονης αστρονομίας - το πρόβλημα λιθίου.

Τα περισσότερα χημικά στοιχεία λιθίου πλέον είναι στο Σύμπαν, παράχθηκαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Έκρηξης, μαζί με το υδρογόνο και το ήλιο, αλλά σε πολύ μικρότερες ποσότητες.
Οι αστρονόμοι μπορούν να υπολογίσουν με αρκετή ακρίβεια πόσο λίθιο περιμένουν να βρουν στις απαρχές του Σύμπαντος, και από αυτό το έργο, το πόσο θα πρέπει να δουν στα παλιά άστρα.
Αλλά οι αριθμοί δεν ταιριάζουν - υπάρχει περίπου τρεις φορές λιγότερο λίθιο στα αστέρια από το αναμενόμενο.
Αυτό το μυστήριο παραμένει, παρά τις αρκετές δεκαετίες εργασίας.

Μέχρι τώρα ήταν δυνατό να μετρηθεί μόνο το λίθιο σε αστέρια στον Γαλαξία μας. 
Αλλά τώρα μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Alessio Mucciarelli (Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, Ιταλία) έχει χρησιμοποιήσει το VLT για να μετρήσει πόσο λίθιο υπάρχει σε μια επιλογή των αστέρων στο Μεσιέ 54.
Θεωρούν ότι τα επίπεδα είναι παραπλήσια με εκείνα του Γαλαξία μας .
Έτσι, οτιδήποτε είναι αυτό που "ξεφορτώθηκε" το λίθιο, δεν φαίνεται να είναι ειδικά για τον Γαλαξία μας.

Αυτή η νέα εικόνα του συμπλέγματος, δημιουργήθηκε από δεδομένα που λήφθηκαν με το τηλεσκόπιο Έρευνας VLT (VST) στο Παρατηρητήριο Παρανάλ.
Όπως φαίνεται το ίδιο το σύμπλεγμα, αποκαλύπτει το εξαιρετικά πυκνό "δάσος" πολύ κοντά στο Γαλαξία αστέρων που βρίσκεται στο προσκήνιο.


Μεγέθυνση στο σφαιρωτό σμήνος αστέρων Μεσιέ 54

Loading player...

Credit: ESO/N. Risinger (skysurvey.org). Music: John Dyson
Αυτό το βίντεο θα σας οδηγήσει σε ένα ταξίδι πέρα από το κέντρο του Γαλαξία μας και μακριά, από την άλλη πλευρά στο σφαιρωτό σμήνος Μεσιέ 54. Αυτή η ομάδα μοιάζει πολύ με πολλές άλλες, αλλά έχει ένα μυστικό. To Μεσιέ 54 δεν ανήκει στο Γαλαξία μας, αλλά στην πραγματικότητα είναι μέρος από ένα μικρό δορυφορικό γαλαξία, το Νάνο γαλαξία του Τοξότη. Η τελική κοντινή προβολή, έρχεται από την Έρευνα Τηλεσκοπίου VLT στο Παρατηρητήριο Παρανάλ του ESO στη βόρεια Χιλή.
Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: eso.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ