Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014

Τρισδιάστατος εκτυπωτής εκτοξεύτηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Νέα αποστολή της SpaceX
(Φωτογραφία: Associated Press)
Ο πειραματικός εκτυπωτής 3D έχει μέγεθος φούρνου μικροκυμάτων και κατασκευάζει μικρά αντικείμενα από αλλεπάλληλα στρώματα πλαστικού (Πηγή: Made in Space)


Ακρωτήριο Κανάβεραλ, Φλόριντα

Έπειτα από αναβολή 24 ωρών, εξαιτίας των μετεωρολογικών συνθηκών, το ρομποτικό φορτηγό Dragon της εταιρείας SpaceX εκτοξεύθηκε το πρωί της Κυριακής με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το φορτίο περιλαμβάνει τον πρώτο εκτυπωτή τριών διαστάσεων για την παραγωγή εξαρτημάτων σε τροχιά.


Ο εκτυπωτής 3D, σχεδιασμένος για τη NASA από την εταιρεία Made in Space, έχει μέγεθος φούρνου μικροκυμάτων και είναι πολύ πιο στιβαρός από τους επίγειους εκτυπωτές ώστε να αντέχει το τράνταγμα της εκτόξευσης.

Εφόσον οι δοκιμές του συστήματος είναι επιτυχείς, ένα μεγαλύτερο μοντέλο θα εκτοξευτεί το 2015 για να παράγει εξαρτήματα από αλλεπάλληλα στρώματα λιωμένου πλαστικού.

Διαβάστε επίσης:

Στην τρισδιάστατη εκτύπωση επενδύει η NASA και ο αμερικανικός στρατός
Η NASA επενδύει σε εκτυπωτή γευμάτων για αστροναύτες
Η χρήση της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τόσο τα λειτουργικά έξοδα του τροχιακού εργαστηρίου όσο και το κόστος των πυραύλων που χρησιμοποιούνται για εκτοξεύσεις.

Ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX που μετέφερε το Dragon σε τροχιά εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα τοπική ώρα (08.52 ώρα Ελλάδας) σε έναν ανέφελο ουρανό. 


O πύραυλος Falcon αφήνει μια πύρινη γραμμή στον ουρανό σε αυτή την εικόνα με μεγάλο χρόνο έκθεσης (AP)Είναι η πέμπτη αποστολή ανεφοδιασμού του ISS από τη SpaceX, μιας από τις δύο ιδιωτικές εταιρείες που ανέλαβαν τις μη επανδρωμένες αποστολές μετά τον παροπλισμό των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων το 2011.

Την περασμένη εβδομάδα η SpaceX, μαζί με τη Boeing, εξασφάλισαν ακόμα πιο επικερδή συμβόλαια για επανδρωμένες πτήσεις στον ISS από το 2017.

Το Dragon προγραμματίζεται να φθάσει στον ISS το πρωί της Τρίτης. Μεταφέρει 2,5 τόνους εφοδίων, μπαταρίες για τις στολές των αμερικανών αστροναυτών, καθώς και 20 ποντίκια και 30 μύγες δροσόφιλα για επιστημονικά πειράματα.

Η Κυριακή είναι μια σημαντική μέρα για τη NASA όχι μόνο λόγω της εκτόξευσης του Dragon αλλά και λόγω της αποστολής Maven, ενός δορυφόρου που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη αργά την Κυριακή τοπική ώρα, ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας.

Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά: Η εκτόξευση του SpaceX-CRS 4 / «Δράκου»

Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ