Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014

Μια ασημένια βελόνα στον ουρανό

Credit: NASA και ESA
Αναγνώριση: Roelof de JongΑυτή η νέα εντυπωσιακή εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA / ESA, δείχνει ένα μέρος του ουρανού στον αστερισμό Κύνες (τα κυνηγετικά σκυλιά).

Παρά το γεγονός ότι αυτή η περιοχή του ουρανού δεν φιλοξενεί οποιαδήποτε αστρικά συστήματα που ως επί το πλείστον είναι γεμάτα με αστέρια της μέσης φωτεινότητας, περιέχει πέντε αντικείμενα Μεσιε και πολλούς ενδιαφέροντες γαλαξίες - συμπεριλαμβανομένου του NGC 5195, ένας μικρός ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας, θεωρείται ότι είναι ένας από τους πιο εμφανίσιμους ορατούς γαλαξίες, και ο κοντινός εταίρος που αλληλεπιδρά, ο γαλαξίας της δίνης (heic0506a). 
Ο ιδιόμορφος γαλαξίας Ηλίανθος είναι ένας άλλος αξιοσημείωτος γαλαξίας στον αστερισμό αυτό, και είναι ένας από τους μεγαλύτερους και φωτεινότερους, από άκρη, γαλαξίες στον ουρανό μας.

Ενώνουμε αυτό το πλήθος των χαρακτήρων που είναι ο σπειροειδής γαλαξίας NGC 4244, με το παρατσούκλι ο γαλαξίας Ασημένια Βελόνα, που παρουσιάζεται εδώ σε μια νέα εικόνα από το Χαμπλ. 
Ο γαλαξίας αυτός, καλύπτει περίπου 65.000 έτη φωτός και βρίσκεται περίπου σε 13,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. 
Φαίνεται σαν μια λεπτή λωρίδα κατά μήκος του ουρανού, με αόριστους "τραυματισμένους" σπειροειδείς βραχίονες του, που αποκρύπτονται από την προβολή καθώς παρατηρούμε την πλευρά του γαλαξία. 
Είναι μέρος μιας ομάδας γαλαξιών που είναι γνωστή ως Ομάδα M94.

Πολλές φωτεινές μάζες αερίου μπορεί να δει κανείς διάσπαρτες σε όλο το μήκος του, μαζί με τις σκοτεινές λωρίδες σκόνης που περιβάλλει τον πυρήνα του γαλαξία. 
Ο NGC 4244, έχει επίσης ένα φωτεινό σμήνος αστεριών στο κέντρο του. 
Παρόλο που μπορούμε να σημειώσουμε την φωτεινή κεντρική περιοχή και το αστέρι-και τους διάσπαρτους βραχίονες του γαλαξία, δεν μπορούμε να δούμε κάποια πιο περίπλοκη δομή λόγω της θέσης του γαλαξία· από τη Γη, βλέπουμε να απλώνεται καθώς είναι μια πεπλατυσμένη ράβδωση κατά μήκος του ουρανού.

Μια σειρά από διαφορετικές παρατηρήσεις ενώθηκαν για να σχηματίσουν αυτό το μωσαϊκό, υπάρχουν κενά στην κάλυψη του Χαμπλ που έχουν συμπληρωθεί χρησιμοποιώντας επίγεια στοιχεία. Οι παρατηρήσεις του Χαμπλ, λήφθηκαν ως μέρος της έρευνας  GHOSTS (Galaxy Halos, Outer disks, Substructure, Thick disks and Star clusters / Φωτοστέφανο (Άλως) Γαλαξία, Εξωτερικών Δίσκων, Υποδομής, Πάχος Δίσκων και Αστρικά Σμήνη), η οποία σαρώνει τους κοντινούς γαλαξίες για να διερευνήσει το πώς τα αστέρια τους σχηματίστηκαν για να λάβουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας του Σύμπαντος.


Σημειώσεις

Ομάδα με το 'σπίτι' μας, που περιέχει το Γαλαξία μας και πολλούς άλλους, είναι γνωστή ως τοπική ομάδα. 
Ο M94 είναι σχετικά κοντά στην τοπική ομάδα.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: spacetelescope.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ