Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014

Μια κολοσσιαία αλληλεπίδραση
Credit: Image credit: ESA / Hubble της NASA &
Αναγνώριση: Judy Schmidt (geckzilla.com)
Αυτή η εικόνα, που λαμβάνονται από την Ευρέως Πεδίου Πλανητική Καμερα 2 του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ της NASA, ESA (WFPC2), παρουσιάζει ένα γαλαξία γνωστό ως NGC 6872 στον αστερισμό του Ταώς (Pavo). 
Το ασυνήθιστο σχήμα του προκαλείται από τις αλληλεπιδράσεις του με το μικρότερο γαλαξία που μπορεί να φανεί ακριβώς πάνω από τον NGC 6872, που ονομάζεται IC 4970. 
Και οι δύο βρίσκονται περίπου 300 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Από άκρη σε άκρη, ο NGC 6872 μετράται πάνω από 500.000 έτη φωτός, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σπειροειδής γαλαξίας που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. 
Όσον αφορά το μέγεθος που έχει "ηττηθεί" μόνο από τον NGC 262, ένας γαλαξίας που μετράται στο παράλογο νούμερο των 1,3 εκατομμυρίων ετών φωτός σε διάμετρο! 
Για να το θέσουμε σε μια προοπτική, ο δικό μας γαλαξίας, μετράται μεταξύ 100.000 και 120.000 έτη φωτός, καθιστώντας τον NGC 6872 περίπου πέντε φορές το μέγεθός του.

Ο επάνω αριστερός σπειροειδής βραχίονας του NGC 6872, είναι εμφανώς παραμορφωμένος και κατοικείται από τις περιοχές σχηματισμού άστρων, τα οποία φαίνονται με μπλε σε αυτήν την εικόνα. Αυτό μπορεί να έχει να προκληθεί πρόσφατα από τον IC 4970, περνώντας μέσα από αυτό το βραχίονα - παρόλο που είναι εδώ, τα τελευταία 130 εκατομμύρια χρόνια! 
Οι αστρονόμοι έχουν παρατηρήσει ότι ο NGC 6872 φαίνεται να είναι σχετικά αραιός από την άποψη του ελεύθερου υδρογόνου, που είναι η υλική βάση για νέα αστέρια, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν αλληλεπιδρούσε με τον IC 4970, ο NGC 6872 μπορεί να μην ήταν σε θέση να παράγει νέες εκρήξεις σχηματισμού νέων άστρων.

Μια εκδοχή αυτής της εικόνας έχει ενταχθεί στους Κρυμμένου Θησαυρούς Εικόνας του Χαμπλ ανταγωνισμού επεξεργασίας κατά την διαγωνιζόμενη Judy Schmidt.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: spacetelescope.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ