Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ξέσπασμα νόβα από ένα λευκό νάνο σε τροχιά γύρω από ένα κόκκινο αστέρι γίγαντα.
Αυτή η ταινία από την Κοινότητα NASA Viz παρουσιάζει ένα ξέσπασμα νόβα από ένα λευκό νάνο σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι κόκκινο γίγαντα.


Ένα νοβα, είναι μια ξαφνική, βραχύβια έκρηξη από ένα συμπαγές αστέρι που δεν είναι πολύ μεγαλύτερο από τη Γη.
Το ξέσπασμα προέρχεται από ένα αστέρι που κατέρρευσε γνωστό ως λευκός νάνος, που περιβάλλεται τόσο κοντά σε ένα κανονικό αστέρι που ένα ρεύμα αερίου ρέει μεταξύ τους.
Αυτή η σωρός αερίου επάνω σε ένα στρώμα στην επιφάνεια του λευκού νάνου, είναι μέχρι να φτάσει σε ένα σημείο ανάφλεξης και έτσι εκρήγνυται σε ένα δραπέτη θερμοπυρηνικής έκρηξης.

Οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι μεταξύ 20 και 50 νόβα συμβαίνουν κάθε χρόνο στο γαλαξία μας, αλλά παρά την ισχύ τους οι περισσότερες περνάνε ανεξερεύνητες.
Το Fermi ακτίνων-γ Διαστημικό Τηλεσκόπιο της NASA, έχει παρατηρήσει αρκετά κοντινά νόβα και διαπίστωσε ότι κάθε έκρηξη παράγει ακτίνες γ, την πιο ενεργητική μορφή φωτός.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ακτίνες γ προκύπτουν από συγκρούσεις μεταξύ πολλαπλών κρουστικών κυμάτων αυτής της κούρσας από το σημείο της έκρηξης σε ένα ταχέως αναπτυσσόμεν κέλυφος από συντρίμμια.
Παρακολουθήστε το βίντεο για να δείτε την κινούμενη εικόνα μιας έκρηξης νόβα.


To-New-Sas

Πηγή: NASA/video

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ