Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

Γαλαξίες «τέρατα» αυξάνουν το βάρος τους καταναλώνοντας άστρα από μικρότερους γαλαξίες
Επιλογή εικόνας για μεγέθυνση
Credit: Credit: Professor Simon Driver and Dr Aaron Robotham, ICRAR.
Αυτές είναι μερικές από τις πολλές χιλιάδες συγχωνεύσεις γαλαξιών που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας GAMA (Galaxy And Mass Assembly).
Οι ογκώδεις γαλαξίες στο Σύμπαν έχουν σταματήσει να δημιουργούν δικά τους άστρα και αντίθετα καταναλώνουν από τους κοντινούς γαλαξίες, σύμφωνα με έρευνα από Αυστραλούς επιστήμονες.

Οι αστρονόμοι εξέτασαν περισσότερους από 22.000 γαλαξίες και διαπίστωσαν ότι ενώ οι μικρότεροι γαλαξίες είναι πολύ αποτελεσματικοί στη δημιουργία άστρων από αέριο, οι πιο μεγάλοι γαλαξίες είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικοί στο σχηματισμό των άστρων, που δεν παράγουν οι ίδιοι σχεδόν καθόλου νέα αστέρια, και έτσι αυξάνονται με την κατανάλωση άλλων γαλαξιών.

Ο Δρ Aaron Robotham, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας στον κόμβο του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών Ραδιο-Αστρονομίας (ICRAR), δήλωσε ότι οι μικροί «νάνοι» γαλαξίες καταναλώνονται από τους μεγαλύτερους τους.

"Όλοι οι γαλαξίες ξεκινούν μικροί και μεγαλώνουν με τη συγκέντρωση του αερίου και αρκετά αποτελεσματικά το μετατρέπουν σε αστέρια", είπε.

"Στη συνέχεια, και κάθε φορά καταναλώνονται από κάποιον πολύ μεγαλύτερο γαλαξία."

Η μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, η οποία δημοσιεύθηκε από τον Πανεπιστημιακό Τύπο της Οξφόρδης.

Ο Δρ Robotham, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι ο Γαλαξίας μας είναι σε ένα σημείο καμπής και αναμένεται να αυξηθεί τώρα κυρίως από την κατανάλωση των μικρότερων γαλαξιών, και όχι από τη συλλογή αερίου.

"Ο Γαλαξίας μας δεν έχει συγχωνευθεί με έναν άλλο μεγάλο γαλαξία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μπορείτε ακόμα να δείτε τα υπολείμματα όλων των παλαιών γαλαξιών που έχουμε καταναλώσει σαν γαλαξίας", είπε.Credit: Prof Chris power (ICRAR-UWA), Dr Alex Hobbs (ETH Zurich), Prof Justin Reid (University of Surrey), Dr Dave Cole (University of Central Lancashire) and the Theoretical Astrophysics Group at the University of Leicester. Video Production Credit: Pete Wheeler, ICRAR.
Σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια του χρόνου, ο κοντινός ογκώδης γαλαξίας της Ανδρομέδας θα συγχωνευθεί με το δικό μας γαλαξία, σε μια πράξη γαλαξιακού κανιβαλισμού (τεχνικά η Ανδρομέδα θα μας καταναλώσει, δεδομένου ότι είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο γαλαξίες.). Αυτή η προσομοίωση δείχνει το τι θα συμβεί όταν οι δύο γαλαξίες πλησιάσουν ο ένας τον άλλο και στη συνέχεια συγκρουστούν, και στη συνέχεια θα έρθουν επιτέλους μαζί για μια ακόμη φορά να συγχωνευτούν σε ένα ακόμη μεγαλύτερο γαλαξία. Προσομοίωση."Επίσης, εμείς πρόκειται να καταναλώσουμε δύο κοντινούς νάνους γαλαξίες, το Μεγάλο και Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου, σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια."

Αλλά ο Δρ Robotham είπε ότι ο Γαλαξίας τελικά πρόκειται να λάβει μια "δίκαιη τιμωρία" όταν συγχωνευτεί με το γειτονικό γαλαξία της Ανδρομέδας σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια.

"Τεχνικά, η Ανδρομέδα θα μας καταναλώσει γιατί είναι ο πιο ογκώδης από τους δύο", είπε.

Σχεδόν όλα τα δεδομένα για την έρευνα συλλέχθηκαν με το Άγγλο-Αυστραλιανό τηλεσκόπιο στη Νέα Νότια Ουαλία, ως μέρος του Γαλαξία Και Μαζικής Συνδεσμολογίας / Galaxy And Mass Assembly (GAMA) έρευνα, στην οποία είναι επικεφαλής ο καθηγητής Simon Driver στο ICRAR.

Η έρευνα GAMA περιλαμβάνει περισσότερους από 90 επιστήμονες και χρειάστηκε επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ο Δρ Robotham είπε, καθώς οι γαλαξίες αυξάνονται, έχουν περισσότερη βαρύτητα και ως εκ τούτου, μπορούν πιο εύκολα να έλξουν τους γείτονές τους.Credit: Dr Joe Liske
Ο Δρ Aaron Robotham από το Διεθνές Κέντρο Ερευνών Ράδιο-Αστρονομίας.Είπε ότι ο λόγος που ο σχηματισμός των άστρων επιβραδύνει στην πραγματικά τους μεγάλους γαλαξίες, πιστεύεται ότι είναι λόγω των ακραίων φαινομένων ανατροφοδότησης σε μια πολύ φωτεινή περιοχή στο κέντρο ενός γαλαξία που είναι γνωστός ως ένας ενεργός γαλαξιακός πυρήνας.

«Το θέμα είναι πολυσυζητημένο, αλλά ένας δημοφιλής μηχανισμός είναι όπου ο ενεργός γαλαξιακός πυρήνας "μαγειρεύει" ουσιαστικά το αέριο και το εμποδίζει από το να ψυχθεί και να σχηματίσει άστρα» είπε ο Δρ Robotham.

Τελικά, η βαρύτητα αναμένεται να προκαλέσει όλους τους γαλαξίες να δεσμευτούν σε ομάδες και συσπειρώσεις και να συγχωνευθούν σε μερικούς εξαιρετικά-γιγάντιους γαλαξίες, αν και θα πρέπει να περιμένουμε πολλά δισεκατομμύρια χρόνια πριν συμβεί αυτό.

"Αν περιμέναμε πραγματικά, πολύ, πολύ καιρό μέχρι τελικά να συμβεί, αλλά λέγοντας πολύ καιρό, εννοώ πολλές φορές την ηλικία του Σύμπαντος μέχρι σήμερα," είπε ο Δρ Robotham.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ