Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014

Μπλε «αναλαμπή»
Credit: ESA/Hubble, NASA, D. Calzetti (UMass) and the LEGUS TeamΠολύ πέρα ​​από τα αστέρια στον αστερισμό του Λέοντα, είναι ο ακανόνιστος γαλαξίας IC 559.

Ο IC 559 δεν είναι καθημερινός γαλαξία. 
Με ακανόνιστο σχήμα και φωτεινή μπλε αναλαμπή άστρων, είναι μια συναρπαστική γαλαξιακή ανωμαλία. 
Μπορεί να μοιάζει με αραιά σύννεφα, αλλά στην πραγματικότητα είναι γεμάτο αέρια και σκόνη που αναπαράγει νέα άστρα.

Ανακαλύφθηκε το 1893, το IC 559 στερείται της συμμετρικής σπειροειδούς εμφάνισης ορισμένων από τους γαλαξιακούς συνομηλίκους του και δεν είναι σύμφωνος με ένα κανονικό σχήμα. 
Στην πραγματικότητα χαρακτηρίζεται ως γαλαξίας "τύπος Sm" (Σπείρα Μαγγελάνου / Magellanic” spirals)- ένας ακανόνιστος γαλαξίας με κάποιες ενδείξεις για μια σπειροειδή δομή.

Οι ακανόνιστοι γαλαξίες αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των γνωστών γαλαξιών και δεν εμπίπτουν σε καμία από τις κανονικές τάξεις της ακολουθίας του Χαμπλ. 
Τα περισσότερα από αυτά τα μοναδικά σχήματα των γαλαξιών δεν ήταν πάντα έτσι - ο IC 559 μπορεί κάποτε να ήταν ένας συμβατικός σπειροειδής γαλαξίας που ήταν κάποτε παραμορφωμένος και στρεβλωμένος από τη βαρύτητα ενός κοντινού κοσμικού συντρόφου.

Αυτή η φωτογραφία λήφθηκε από την κάμερα Ευρέως Πεδίου 3 του διαστημικού τηλεσκοπίου του Χαμπλ της NASA, ESA, συνδυάζει ένα ευρύ φάσμα μηκών κύματος που καλύπτει το υπεριώδες, οπτικό και υπέρυθρο του φάσματος.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: spacetelescope.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ