Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

Τα περισσότεροι φτωχά-σε-μέταλλα άστρα, παραπέμπουν στο πρώτο σουπερνόβα του σύμπαντος

(Image: by Anglo-Australian Observatory (AAO) in 1989. CAI/Paris – provided by CDS image server, Aladin: Bonnarel F., et al. Astron. Astrophys., Suppl. Ser., 143, 33-40 (2000))
>>
Το SMSS J0313-6708 αποκαλύφθηκε να είναι ένα φτωχό-σε-μέταλλα αστέρι από το τηλεσκόπιο SkyMapper και την παρακολούθηση φασματοσκοπικών παρατηρήσεων.
Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Miho N. Ishigaki, στο Kavli IPMU, Πανεπιστήμιο του Τόκιο, τόνισε ότι η στοιχειακή αφθονία από τα πιο φτωχά σε σίδηρο άστρα, μπορεί να εξηγηθεί από τα στοιχεία που εκτινάσσονται από εκρήξεις υπερκαινοφανών, των πρώτων άστρων του σύμπαντος. Η θεωρητική μελέτη τους, έδειξε ότι τα πολύ μεγάλα αστέρια, που είναι αρκετές δεκάδες φορές πιο μεγάλα από τον Ήλιο, ήταν παρόντα μεταξύ των πρώτων άστρων. 
Η παρουσία αυτών των τεράστιων άστρων έχει μεγάλες επιπτώσεις για τη θεωρία του σχηματισμού των άστρων με την απουσία βαρέων στοιχείων.

Τα άστρα φτωχά σε μέταλλα, παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το πολύ πρώιμο σύμπαν, για το που σχηματίστηκε η πρώτη γενιά των άστρων και των γαλαξιών. 
Η πρόσφατη ανακάλυψη του πιο φτωχού σε μέταλλα άστρου SMSS J031300.36-670839.3 (SMSS J0313-6708) ήταν μεγάλη είδηση ​​στις αρχές του 2014, ειδικά για τους αστρονόμους που εργάζονται για την λεγόμενη "Γαλαξιακή αρχαιολογία".

Η ομάδα συνέκρινε τις παρατηρούμενες αφθονίες και τους θεωρητικούς υπολογισμούς των στοιχείων που εκτινάχθηκαν από το σουπερνόβα των πρώτων άστρων με μάζες 25 και 40 φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου. Αυτοί οι θεωρητικοί υπολογισμοί αναπαράγουν το παρατηρούμενο πρότυπο αφθονίας επίσης. (Κοίτα C, Mg και Fe)Λόγω της ασυνήθιστης χημικής του σύνθεσης, ορισμένοι αστροφυσικοί έχουν σκεφτεί ότι το SMSS J0313-6708 γεννήθηκε από εμπλουτισμένο  αέριο με ένα πρώτο αστέρι, το οποίο έχει μια μάζα 60 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, και συντίθεται μια μικρή ποσότητα ασβεστίου μέσω μιας ειδικής πυρηνοσύνθεσης.

Credit:Kavli IPMU
Καλλιτεχνική απεικόνιση από ένα σουπερνόβα ενός πρώτο-άστρου με πίδακες."Το επόμενο ζήτημα είναι να καθοριστεί αν τα λιγότερο ογκώδη αστέρια είναι τυπικά πρώτα αστέρια," λέει ο Ισιγκάκι. 
«Στο εγγύς μέλλον, περισσότερα δεδομένα από έναν αριθμό άστρων φτωχά-σε-σήδιρο, θα είναι διαθέσιμα. 
Εφαρμόζοντας τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη και σε αυτά τα δεδομένα, θα ρίξει φως στην άγνωστη φύση των πρώτων άστρων.»


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ