Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

Curiosity: πρώτη «γεύση» από το όρος Σαρπ
Ο ρομποτικός εξερευνητής πήρε το πρώτο δείγμα από το βουνό του Αρη που αποτελεί τον κύριο προορισμό της αποστολής του
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ NASA/JPL-Caltech/MSSS
Η τρύπα από την πρώτη δειγματοληψία του Curiosity στο όρος Σαρπ έχει διάμετρο 1,6 εκ. και βάθος 6,7 εκ.
Η εικόνα από το βραχίονα φακού απεικόνισης (MAHLI), φωτογραφική μηχανή του Κιουριοσιτι Ροβερ της NASA, δείχνει την πρώτη οπή, συλλογής δείγματος γεώτρησης στο Όρος Σαρπ, το πολυεπίπεδο βουνό που είναι ο προορισμός της επιστήμης και της παρατεταμένης αποστολής του ρόβερ.
Ουάσινγκτον 
Την πρώτη »γεύση» από το όρος Σαρπ, το βουνό του Αρη που αποτελεί τον κύριο προορισμό της αποστολής του, πήρε ο ρομποτικός εξερευνητής της NASA. Το Curiosity, το οποίο έφθασε στους πρόποδες του όρους που βρίσκεται μέσα στον κρατήρα Γκέιλ στις 12 Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησε τώρα και την πρώτη δειγματοληψία. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η μελέτη των νέων δειγμάτων θα δώσει ακόμη πιο σαφείς πληροφορίες για το γεωμορφολογικό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη και για το ενδεχόμενο να είχε κάποτε φιλοξενήσει τη ζωή.
Τρύπα σε μαλακό έδαφος
Χρησιμοποιώντας τον ειδικό εξοπλισμό του ο ρομποτικός εξερευνητής άνοιξε μια τρύπα με διάμετρο 1,6 εκ. και βάθος 6,7 εκ. σε ένα σημείο το οποίο οι επιστήμονες έχουν ονομάσει «Λόφοι Πάραμπ» (Pahrump Hills). Το έδαφος στο σημείο αυτό, στο οποίο έχει προγραμματιστεί να γίνουν μια σειρά από αναλύσεις, είναι αμμώδες και πιο μαλακό από τα πετρώματα που έχει εξετάσει ως τώρα το ρομπότ – όπως φαίνεται στη φωτογραφία έχει επίσης διαφορετικό χρώμα. Οι αναλύσεις που θα γίνουν στο ειδικό εργαστήριο στο «στομάχι» του Curiosity θα δώσουν στους επιστήμονες μερικές πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση στη βάση του Σαρπ (το βουνό αποτελείται από διάφορα στρώματα πετρωμάτων) καθώς και μια ιδέα για το τι πρόκειται να συναντήσουν στην πορεία.
Οι ερευνητές της αποστολής εκτιμούν ότι το έδαφος στους «Λόφους Πάραμπ» θα πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο – χαρακτηριστικό το οποίο το Curiosity έχει ανιχνεύσει με φασματομετρικές αναλύσεις και σε άλλα πετρώματα που έχει συναντήσει κατά τις τελευταίες εβδομάδες της πορείας του. Αν οι εκτιμήσεις τους επιβεβαιωθούν η έντονη παρουσία του πυριτίου θα έρθει να στηρίξει και άλλες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι τα ιζηματογενή πετρώματα στην περιοχή σχηματίστηκαν παρουσία άφθονου νερού. Ηδη προηγούμενα ευρήματα του ρομποτικού εξερευνητή έχουν δείξει ότι στον κρατήρα Γκέιλ πριν από δισεκατομμύρια χρόνια υπήρχαν ποτάμια και μια λίμνη.Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Αυτή η νοτιοανατολική μεριά της μακρινής θέας από την κάμερα Mast (Mastcam) του Curiosity Mars rover της NASA, δείχνει το "Λόφο Pahrump", την προεξοχή και το περιβάλλον έδαφος που φαίνεται από μια θέση περίπου 70 πόδια (20 μέτρα) βορειοδυτικά της προεξοχής.


Image Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Η εικόνα από το βραχίονα φακού απεικόνισης (MAHLI), φωτογραφική μηχανή του Curiosity Mars ρόβερ της NASA, δείχνει ένα παράδειγμα ενός χαρακτηριστικού γεωμετρικού τύπου που οι ερευνητές χρησιμοποιούν για το Κιουριοσιτι στο να εξετάσουν την βραχώδη προεξοχή στη βάση του όρους Σαρπ.

Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona
Αυτός ο χάρτης δείχνει την διαδρομή που κατευθύνεται το Curiosity Mars ρόβερ της NASA, από την τοποθεσία του "Λόφου Bradbury" όπου προσγειώθηκε τον Αύγουστο του 2012, έως τον «Λόφο Pahrump" προεξοχής, όπου πραγματοποιήθηκε γεώτρηση στο χαμηλότερο μέρος του όρους Σαρπ.
Αναφορά από το Κιουριοσιτι Ροβερ: Μια "γεύση" από το Όρος Σαρπ (25 Σεπτέμβρη 2014)
To-New-Sas

Πηγή: tovima.gr , redorbit.com , nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ