Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακαλύφθηκε μάγναστρο κοντά στον υπερκαινοφανή Kesteven 79
Copyright ESA/XMM-Newton/ Ping Zhou, Nanjing University, China


Τα ογκώδη αστέρια τελειώνουν τη ζωή τους με μια έκρηξη, εκρήγνυται ως σουπερνόβα και απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και ύλης. 
Αυτό που απομένει από το αστέρι, είναι ένα μικρό και εξαιρετικά πυκνό απομεινάρι: ένα αστέρι νετρονίων ή μια μαύρη τρύπα.


Τα άστρα νετρονίων έρχονται σε διάφορες 'γεύσεις', ανάλογα με τις ιδιότητες, όπως η ηλικία τους, η ισχύς του μαγνητικού πεδίου που είναι κρυμμένη κάτω από την επιφάνεια τους, ή στην παρουσία των άλλων αστέρων σε κοντινή απόσταση. 
Μερικές από τις ενεργητικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα γύρω από τα άστρα νετρονίων μπορούν να διερευνηθούν με τηλεσκόπια ακτίνων Χ, όπως και το XMM-Newton της ESA.

Αυτή η εικόνα απεικονίζει δύο πολύ διαφορετικά άστρα νετρονίων που παρατηρήθηκαν στο ίδιο τμήμα του ουρανού με το XMM-Newton. 
Η πράσινη και ροζ φούσκα που κυριαρχούν στην εικόνα, είναι το Kesteven 79, το απομεινάρι μιας έκρηξης σουπερνόβα που βρίσκεται περίπου 23.000 έτη φωτός μακριά από εμάς.

Από τις ιδιότητες του θερμού αερίου στο Kesteven 79 και από το μέγεθός του, οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι είναι μεταξύ 5.000 και 7.000 χρόνια παλιό. 
Λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο που απαιτείται για να ταξιδέψει το φως στη Γη, αυτό σημαίνει ότι το σουπερνόβα που το δημιούργησε, πρέπει να έχει εκραγεί περίπου 30.000 χρόνια πριν. 
Η έκρηξη άφησε πίσω του ένα νεαρό άστρο νετρονίων με ένα ασθενές μαγνητικό πεδίο, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως η μπλε κουκκίδα στο κέντρο του Kesteven 79.

Από κάτω, μια μπλε κηλίδα, δείχνει ένα εντελώς διαφορετικό θηρίο: ένα αστέρι νετρονίων επαίρεται ένα εξαιρετικά ισχυρό μαγνητικό πεδίο, που είναι γνωστό ως μάγναστρο. 
Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν αυτό το μάγναστρο, που ονομάζεται 3XMM J185246.6 + 003.317, το 2013, κοιτάζοντας τις εικόνες που είχαν ληφθεί το 2008 και το 2009. 
Μετά την ανακάλυψη, εξέτασαν τις προηγούμενες εικόνες του ίδιου "μπαλώματος" του ουρανού, που λήφθηκε πριν από το 2008, αλλά δεν βρήκαν κανένα ίχνος του μάγναστρου. 
Αυτό σημαίνει ότι η ανίχνευση αντιστοιχεί σε ένα ξέσπασμα των ακτίνων-Χ που απελευθερώθηκε από το μάγναστρο, πιθανόν προκλήθηκε από μια δραματική αλλαγή στη δομή του μαγνητικού πεδίου του.

Ενώ το αστέρι νετρονίων στο απομεινάρι σουπερνόβα είναι σχετικά νέο, το μάγναστρο είναι πιθανόν ενός εκατομμυρίου ετών., η διαφορά ηλικίας σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό το μάγναστρο να προέκυψε από την έκρηξη που δημιούργησε το Kesteven 79, αλλά πρέπει να είχαν σχηματιστεί πολύ νωρίτερα.

Αυτή η ψευδώς-έγχρωμη εικόνα είναι ένα σύνθετο από 15 παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2004 και 2009 με την κάμερα EPIC MOS επί του σκάφους XMM-Newton. 
Η εικόνα συνδυάζει δεδομένα που συλλέγονται σε ενέργειες 0,3 έως 1,2 keV (κόκκινο χρώμα), 1,2 έως 2 keV (εμφανίζεται με πράσινο χρώμα) και 2-7 keV (σε μπλε).


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ