Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

Σε τροχιά γύρω από τον Άρη μπήκε το MAVEN

Αποστολή του Maven είναι να μελετήσει τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Κόκκινου Πλανήτη, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για την απώλεια του νερού που κάποτε υπήρχε κάποτε στον πλανήτη Άρη.Σε τροχιά γύρω από τον Άρη μπήκε το αμερικανικό διαστημικό σκάφος Maven της NASA, μετά από 10 μήνες ταξιδιού και αφού διήνυσε μια απόσταση 711 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία. 


Το διαστημικό σκάφος έχει αποστολή να αναζητήσει πληροφορίες που θα δώσουν απαντήσεις για την απώλεια του νερού που κάποτε υπήρχε στον πλανήτη Άρη.

Το σκάφος θα μελετήσει την ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη, επιτρέποντας στους επιστήμονες να διαμορφώσουν ακριβέστερα μοντέλα για την εξέλιξη των κλιματικών και ατμοσφαιρικών συνθηκών στον Άρη. 
Η τροχιά του Maven θα το φέρει από 150 χιλιόμετρα ως και 6.200 χιλιόμετρα από τον Άρη.

Το Maven θα συνεργαστεί στενά με το όχημα Curiosity της NASA, που βρίσκεται στην επιφάνεια του πλανήτη, μελετώντας το έδαφός του και τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Η ατμόσφαιρα του Άρη αποτελείται πρωτίστως από διοξείδιο του άνθρακα και δεν είναι καθόλου «πυκνή», με την ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια να ισοδυναμεί με το 0,6% τις γήινης πίεσης σε επίπεδο θαλάσσης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο Άρης κάποτε διέθετε ατμόσφαιρα που υποστήριζε την παρουσία νερού και θα μπορούσε ακόμα να επιτρέψει την εμφάνιση ζωής. 
Ωστόσο, υπό τις παρούσες ατμοσφαιρικές συνθήκες τυχόν νερό στην επιφάνεια του Άρη θα εξατμιζόταν αμέσως.

Credit: Lockheed Martin
Τα μέλη του (MAVEN) Αρειανή Ατμόσφαιρα και Πτητική Εξέλιξη, της ομάδας, γιορτάζουν στο κέντρο επιχειρήσεων Lockheed Martin στο Littleton, Κολοράντο, το βράδυ της Κυριακής, αφού έλαβαν την επιβεβαίωση ότι το διαστημικό σκάφος εισήλθε στην τροχιά του Άρη.
Το MAVEN είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος αφιερωμένο στην εξερεύνηση της πολύ λεπτής ανώτερης ατμόσφαιρας του Άρη, και σύντομα θα αρχίσει να λαμβάνει μετρήσεις από τη σύνθεση, τη δομή και τη διαφυγή των αερίων στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Άρη και την αλληλεπίδρασή του με τον ήλιο και τον ηλιακό άνεμο.Ερευνώντας την ατμόσφαιρα του Άρη
Η επιφάνεια του Άρη είχε άφθονα στοιχεία νερού που έρεαν όταν ήταν πιο "νέος", από λίμνες κρατήρων και κοίτες των ποταμών σε μέταλλα που σχηματίζονται μόνο στο νερό. Σήμερα, όμως, ο Άρης είναι ψυχρός και ξηρός, και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η απώλεια του νερού του Άρη μπορεί να έχει προκληθεί από την απώλεια της πρώιμης ατμόσφαιρας του. Η αποστολή, "Αρειανή Ατμόσφαιρα και Πτητική Εξέλιξη" / "Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN" της NASA, ή MAVEN, θα είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που αφιερώνεται στη μελέτη της ανώτερης ατμόσφαιρας του κόκκινου πλανήτη, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν πώς το Αρειανό κλίμα έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.


Στον Άρη διαστημόπλοιο της NASA

EPA/NASA/Goddard Space Flight Center
Μετά από ταξίδι διάρκειας 10 μηνών επιβεβαιώθηκε ότι το σκάφος τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά μέσω δεδομένων που παρατηρήθηκαν στο κέντρο επιχειρήσεων της Lockheed Martin στο Λίτλτον του Κολοράντο, καθώς και στο JPL (Jet Propulsion Laboratory) της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια.
Το διαστημόπλοιο MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) της NASA τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τον Άρη χθες Κυριακή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, το σκάφος πλέον ετοιμάζεται να αρχίσει τη μελέτη των ανώτερων επιπέδων της ατμόσφαιρας του «Κόκκινου Πλανήτη» όπως δεν έγινε ποτέ άλλοτε, καθώς πρόκειται για το πρώτο διαστημόπλοιο που έχει σκοπό την εξερεύνηση της αραιής ανώτερης ατμόσφαιρας του Άρη.

«Ως το πρώτο σκάφος με αποστολή τη μελέτη της ανώτερης ατμόσφαιρας, το MAVEN θα αυξήσει σημαντικά τις γνώσεις μας για την ιστορία της αρειανής ατμόσφαιρας, πώς το κλίμα άλλαξε με το πέρασμα του χρόνου και πώς αυτό έχει επηρεάσει την εξέλιξη της επιφάνειας και την πιθανή κατοικησιμότητα του πλανήτη» ανέφερε ο διευθυντής της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν. «Επίσης θα παρέχει καλύτερες πληροφορίες για μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη τη δεκαετία του 2030».

Μετά από ταξίδι διάρκειας 10 μηνών επιβεβαιώθηκε ότι το σκάφος τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά μέσω δεδομένων που παρατηρήθηκαν στο κέντρο επιχειρήσεων της Lockheed Martin στο Λίτλτον του Κολοράντο, καθώς και στο JPL (Jet Propulsion Laboratory) της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια.

«Η NASA έχει μακρά ιστορία επιστημονικών ανακαλύψεων στον Άρη και η ασφαλής άφιξη του MAVEN ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο» δήλωσε ο Τζον Γκρούνσφελντ, αστροναύτης και στέλεχος του NASA Science Mission Directorate. «Το MAVEN θα συμπληρώσει τους άλλους ρομποτικούς εξερευνητές του Άρη που έχει στείλει η NASA, καθώς και αυτούς των συνεργατών μας σε όλο τον κόσμο, για να απαντηθούν θεμελιώδη ερωτήματα για τον Άρη και τη ζωή πέρα από τη Γη».

Η αποστολή του περιλαμβάνει πέντε βαθιές «βουτιές», στις οποίες η χαμηλότερη τροχιά του σκάφους θα φτάσει από 150 ως 125 χιλιόμετρα, με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών για το πού συναντιούνται η κατώτερη με την ανώτερη ατμόσφαιρα.
Το σκάφος είχε εκτοξευθεί στις 18 Νοεμβρίου 2013 από το Κέιπ Κανάβεραλ στη Φλόριντα και είναι εξοπλισμένο με τρία «πακέτα» οργάνων: το Particles and Fields Package (μελέτη ηλιακού ανέμου και ιονόσφαιρας), το Remote Sensing Package (μελέτη χαρακτηριστικών στην ανώτερη ατμόσφαιρα και την ιονόσφαιρα) και το Neutral Gas and Ion Mass Spectrometer (μετρήσεις περί σύνθεσης και ισοτόπων ατομικών σωματιδίων). Το διαστημόπλοιο κατασκευάστηκε από τη Lockheed Martin.


Σχετικά: Στοχεύοντας τον Άρη

Πηγή: skai.gr , nasa.gov/mission , naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ