Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

Το MAVEN στον Άρη26 Σεπτεμβρίου 2014 
Εικόνα Αστρονομίας της Hμέρας

Εκτοξεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου 2013, το MAVEN (Atmosphere and Volatile EvolutioN / Αρειανή Ατμόσφαιρα και Πτητική Εξέλιξη), το διαστημικό σκάφος ολοκλήρωσε το διαπλανητικό ταξίδι του στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ ήταν σε μια μεγάλη, ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Άρη.
Υπεριώδης απεικόνιση φασματογράφου του MAVEN, έχει ήδη αρχίσει την προγραμματισμένη εξερεύνηση της ανώτερης ατμόσφαιρας του Κόκκινου Πλανήτη, αποκτώντας αυτά τα δεδομένα εικόνων από υψόμετρο 36.500 χιλιομέτρων.
Σε ψευδές χρώμα, οι τρεις ζώνες υπεριώδους μήκους κύματος, δείχνουν το φως που αντανακλάται από το ατομικό υδρογόνο (σε μπλε χρώμα), το ατομικό οξυγόνο (με πράσινο χρώμα) και την επιφάνεια του πλανήτη (με κόκκινο χρώμα).
Η χαμηλή μάζα ατομικού υδρογόνου, φαίνεται να εκτείνεται χιλιάδες χιλιόμετρα στο διάστημα, με το νέφος του πιο μαζικού ατομικού οξυγόνου που συγκρατείται κοντά, από τη βαρύτητα του Άρη.
Και τα δύο, είναι προϊόν της διάσπασης του νερού και διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του Άρη, και τα δεδομένα από το MAVEN μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να καθοριστεί το ποσοστό της απώλειας νερού στην πάροδο του χρόνου.
Στην πραγματικότητα, το MAVEN, είναι η πρώτη αποστολή αφιερωμένη στην εξερεύνηση της πολύ λεπτής, ανώτερης ατμόσφαιρας του Άρη, της ιονόσφαιρας και τις αλληλεπιδράσεις με τον Ήλιο και τον ηλιακό άνεμο.
Αλλά η πιο πρόσφατη προσθήκη στο "στόλο" των διαστημικών σκαφών από τον πλανήτη Γη τώρα σε Αρειανή τροχιά, είναι το MOM. στα Ελληνικά Ο Άρης στην πρώτη φωτογράφηση του από το Mars Orbiter αποστολή ISRO..Σχετικά: Πολύχρωμος Άρης! Το διαστημικό σκάφος της NASA λαμβάνει εικόνες λίγες ώρες μετά την άφιξη του


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: apod.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ