Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

Σαν σήμερα 25 Οκτωβρίου (4)
1671
25 Οκτωβρίου 1671. 
Ο Γάλλος αστρονόμος Τζαν Τζιοβάνι Κασσίνι, ανακαλύπτει το δορυφόρο του Κρόνου Ιαπετό.


Ο Γάλλος αστρονόμος Τζαν Τζιοβάνι Κασσίνι, (Jean ή Giovanni Cassini, 1625 – 1712) ανακαλύπτει το δορυφόρο του Κρόνου Ιαπετό.

Ο Ιαπετός (Iapetus), είναι 8ος κατά σειρά ανακάλυψης δορυφόρος του Κρόνου. 
Είναι από τους περισσότερο αινιγματικούς δορυφόρους του πλανητικού μας συστήματος, αφού το ένα ημισφαίριό του (που στρέφεται αντίθετα προς τον πλανήτη) έχει 10πλάσια λαμπρότητα από το άλλο. 
Η περίοδος περιφοράς του είναι ίση με την περίοδο περιστροφής του, όπως ακριβώς στη Σελήνη, με αποτέλεσμα να στρέφει πάντα το ίδιο ημισφαίριο προς τον πλανήτη, να δημιουργούνται παλίρροιες κ.λπ.
Από τις φωτογραφίες του διαστημικού σκάφους «Βόγιατζερ», το 1980, διαπιστώθηκε ότι το «πίσω» μέρος του καλύπτεται από κρατήρες και πάγο, ενώ το «μπροστινό» δεν έχει κρατήρες και καλύπτεται από υλικά με σκούρο χρώμα.
Μερικά από τα αριθμητικά στοιχεία του είναι: Απόσταση από τον Κρόνο 3.550.000 χλμ., διάμετρος 1.600 χλμ., περίοδος περιφοράς 79ημ. 8ώ., πυκνότητα (νερό = 1) 0,8.Ιαπετός


1789
25 Οκτωβρίου 1789. 

Γεννιέται ο Γερμανός ερασιτέχνης αστρονόμος Χάινριχ Σβάμπε.

Γεννιέται ο Γερμανός ερασιτέχνης αστρονόμος Χάινριχ Σβάμπε (Heinrich Schwabe, 1789 – 1875), που ανακάλυψε ότι οι ηλιακές κηλίδες μεταβάλλονται ως προς τον αριθμό τους σε μια περίοδο 10 ετών Αργότερα διορθώθηκε η περίοδος αυτή σε 11 έτη, για να αποτελέσει τον ενδεκαετή κύκλο των ηλιακών κηλίδων. Τα αποτελέσματα των μετρήσεών του τα ανακοίνωσε, το 1843, μετά από 17 χρόνια καθημερινών σχεδόν παρατηρήσεων.
Το 1931, ο Σβάμπε παρουσίασε για πρώτη φορά λεπτομερή περιγραφή της μεγάλης κόκκινης κηλίδας του Δία. Για τις εργασίες του αυτές και πολλές άλλες τιμήθηκε το 1857 με το χρυσό μετάλλιο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, ενώ το 1968 εξελέγη ως αλλοδαπό μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, μοναδική διάκριση για έναν ερασιτέχνη επιστήμονα στην εποχή του.
Σβάρτς, Τζων (John Schwarz, γεν. 22 Νοεμβρίου 1941). 
Αμερικανός θεωρητικός φυσικός, που θεωρείται ένας από τους πατέρες της θεωρίας των χορδών την οποία διατύπωσε το 1971 μαζί με τον Γάλλο Νεβό. Για πολλά χρόνια ήταν ένας από τους πολύ λίγους φυσικούς που ανέπτυξε τη θεωρία των χορδών ως μια βιώσιμη θεωρία της κβαντικής βαρύτητας
Ο Σβαρτς είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών και το 2002 του απονεμήθηκε το βραβείο μαθηματικής φυσικής.

1877
25 Οκτωβρίου 1877. 
Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Χένρυ Ράσελ.


Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Χένρυ Ράσελ (Henry Russell, 1877 – 1957), που πραγματοποίησε μια σειρά από σημαντικές έρευνες πάνω στην αστροφυσική, στην αστρονομία και στην κοσμογονία. Απέδειξε οριστικά τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη φωτεινότητα των άστρων και στο φασματικό τους τύπο. Επινόησε έναν τρόπο υπολογισμού της απόστασης των διπλών αστέρων. Διατύπωσε τη θεωρία που επικρατεί σήμερα για τους υπεργίγαντες, τους γίγαντες και τους νάνους αστέρες και έκανε με τον Χέρτσπρουγκ το περίφημο διάγραμμα (1914) που φέρει το όνομά τους. Βοήθησε γενικά στην ανάπτυξη της αστρονομίας κατά τον 20ό αιώνα.
Διετέλεσε καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και διευθυντής του Αστεροσκοπείου της ίδιας πόλης (1911).
Ο Ράσελ επεξεργάστηκε ακόμη περισσότερο τη θεωρία του σχετικά με την εξέλιξη των αστέρων. Το 1929, συνόψισε τις ιδέες του αυτές σε ένα λήμμα με τίτλο Εξέλιξη των αστέρων, το οποίο δημοσιεύθηκε στη 14η έκδοση της εγκυκλοπαίδειας Μπριτάνικα (Britannica), υποστηρίζοντας ότι οι αστέρες γεννώνται με τη μορφή μιας εκτεταμένης, ψυχρής, ερυθρής μάζας, η οποία στη συνέχεια υφίσταται συνεχή συρρίκνωση. Αυτή προκαλεί, αρχικά, άνοδο της θερμοκρασίας, που συνοδεύεται από τη μεταβολή του χρώματος από το ερυθρό στο κίτρινο, το λευκό και στη συνέχεια στο κυανό. Τελικά η συρρίκνωση καταλήγει στο σχηματισμό ενός μικρού, ψυχρού, ερυθρού χρώματος. Η θεωρία αυτή, που έγινε, τότε, ευρέως γνωστή, σήμερα θεωρείται ξεπερασμένη.
2006
STEREO
Credit: NASA
Εννοιολογικό σχέδιο του καλλιτέχνη για τα δύο διαστημικά σκάφη σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

25 Οκτωβρίου 2006, 
εκτοξεύεται η αποστολή STEREO (Solar TErrestrial RElations Observatory) η οποία αποτελείται από δύο όμοια σκάφη τα οποία βρίσκονται εκατέρωθεν της Γης στην τροχιά της, έτσι ώστε να παρατηρούν τον Ήλιο στερεοσκοπικά

Περισσότερα για την αποστολή STEREO, εδώ: youtube.comTo-New-Sas
Πηγή: astronomos.gr , astronomos.gr , astronomos.gr , nasa.gov , el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ