Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014

Παρατήρηση του κομήτη από 26 χλμ. 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ο κομήτης στις 26 Σεπτεμβρίου - NavCam
Επιλογή εικόνας για πλήρη ανάλυση
Copyright ESA/Rosetta/NAVCAM
Μοντάζ τεσσάρων-εικόνων περιλαμβάνει εικόνες που λήφθηκαν από την κάμερα πλοήγησης του Ροζετα στις 26 Σεπτεμβρίου από απόσταση 26.3 χλμ από τον κομήτη 67Ρ. Ο πυρήνας του κομήτη είναι περίπου 4 χιλιομέτρων ολόκληρος.

Η εικόνα δείχνει την εντυπωσιακή περιοχή των δραστηριοτήτων στο «λαιμό» του 67Ρ / CG. Αυτό είναι το προϊόν της εξάχνωσης των πάγων και της απελευθέρωσης αερίων από το εσωτερικό του κομήτη, που μεταφέρουν τα ρεύματα της σκόνης στο διάστημα.
Μοντάζ των τεσσάρων εικόνων του κομήτη 67Ρ / CG που λήφθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, από απόσταση 26,3 χλμ από το κέντρο του κομήτη. 
Οι τέσσερις 1024 x 1024 εικονοστοιχείων (πιξελ) εικόνες που συνθέτουν το μοντάζ παρέχονται στο τέλος της ανάρτησης.
Στις μεμονωμένες εικόνες έχει αφαιρεθεί η διαγράμμιση και σταθερά πρότυπα θορύβου. 
Κατά την υποβολή του μοντάζ, τα επίπεδα υποβάθρου στη συνέχεια έχουν προσαρμοστεί ώστε να γίνουν οι εικόνες περισσότερο ή λιγότερο ισοδύναμες, το βινιετάρισμα στις γωνίες των εικόνων έχει μειωθεί, και η κάποια επεξεργασία της συνολικής φωτεινότητας και αντίθεσης έχει εφαρμοστεί χρησιμοποιώντας το Adobe Lightroom . 
Τέλος, το μοντάζ έχει περιστραφεί κατά 180 °.

Δεν έχουμε κάνει κατάλληλο μωσαϊκό με την ευκαιρία αυτή, διότι καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο σε αυτές τις κοντινές αποστάσεις, λόγω της συνδυασμένης επίδρασης του κομήτη εκ περιτροπής μεταξύ των πρώτων και των τελευταίων εικόνων που λαμβάνονται στην ακολουθία (περίπου 10 μοίρες πάνω από 20 λεπτά) και το διαστημικό σκάφος κινείται περίπου 1-2 χλμ στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Ενώ οι δύο εικόνες στα δεξιά του μοντάζ θα μπορούσε ίσως να ενταχθούν ομαλά, το πρόβλημα γίνεται πολύ πιο δύσκολο μεταξύ των εικόνων κάτω-δεξιά και κάτω αριστερα. 
Η προσεκτική εξέταση, καθιστά σαφές ότι η προοπτική έχει μετατοπιστεί σημαντικά μεταξύ τους και ότι κάποιες από τις σκιές έχουν αλλάξει πολύ, επίσης.

Δεν είναι εύκολο να θέσουμε αυτές τις εικόνες σε ευθυγράμμιση και έτσι αφήνουμε την πρόκληση και να κάνουμε ένα λογικό μωσαϊκό από αυτά για σας!

Αυτό στην άκρη, είναι αυτονόητο ότι το κύριο θέμα συζήτησης αυτής της εικόνας είναι η θεαματική περιοχή της δραστηριότητας στο λαιμό του 67Ρ / CG. 
Αυτό που βλέπουμε, είναι το προϊόν της εξάχνωσης των πάγων και η απελευθέρωση αερίων από το εσωτερικό του κομήτη, που μεταφέρουν τα ρεύματα της σκόνης στο διάστημα. 
Μεγεθύνοντας πιο κοντά στην επιφάνεια και προς την πηγή αυτής της δραστηριότητας, είναι προφανές ότι προέρχονται από πολλά ξεχωριστά σημεία.

Ίσως θα θέλατε επίσης να δοκιμάσετε την αύξηση της έκθεσης του μοντάζ για να αναδείξετε κάποια αχνά στοιχεία της «κεφαλής» του κομήτη, ακόμη και μερικούς βράχους στην περιοχή του λαιμού.

Καθώς ο κομήτης πλεισιάζει σταδιακά πιο κοντά στον Ήλιο κατά μήκος της τροχιάς του, η επιφάνεια θα γίνετε θερμότερη, και το επίπεδο της δραστηριότητας θα αυξηθεί, παράγοντας ένα τεράστιο κώμα γύρω από τον πυρήνα, μαζί με την ουρά. 
Ίσως να είναι δύσκολο στο να το πιστέψει κανείς κοιτάζοντας τις εικόνες όπως αυτή σε λιγότερο από 30 χιλιόμετρα από την επιφάνεια, αλλά οι πρόσφατες επίγειες εικόνες, έχουν αποκαλύψει ότι το κώμα του 67Ρ / C-G εκτείνεται ήδη σε τουλάχιστον 19.000 χλμ. από τον πυρήνα!

Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: blogs.esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ