Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

Γιγαντιαία έκλαμψη σε γειτονικό άστρο
H ισχύς της ήταν δέκα χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την πιο ισχυρή του Ήλιου!
Image Credit: NASA's Goddard Space Flight Center/S. Wiessinger
DG CVn, ένα δυαδικό, αποτελείται από δύο κόκκινα αστέρια νάνους που παρουσιάζονται εδώ στην καλλιτεχνική απεικόνιση, εξαπέλυσε μια σειρά από ισχυρές εκλάμψεις όπως φαίνεται από Swift της NASA. Στο απόγειό της, η αρχική έκλαμψη ήταν φωτεινότερη στις ακτίνες-X από το συνδυασμένο φως από δύο αστέρια σε όλα τα μήκη κύματος κάτω από τυπικές συνθήκες.
Χιούστον 
Ενα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα είναι οι λεγόμενες ηλιακές εκλάμψεις, εκρήξεις που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του Ηλιου με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται στο Διάστημα γιγάντιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων. Οταν τα σωματίδια αυτά φτάνουν στη Γη δημιουργούν φαινόμενα όπως το σέλας ενώ παράλληλα προκαλούν προβλήματα στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και τα δίκτυα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν και κατέγραψαν μια τέτοια έκλαμψη σε ένα γειτονικό άστρο και πιο συγκεκριμένα σε ένα από τα άστρα του δυαδικού συστήματος DG Canum Venaticorum που βρίσκεται σε απόσταση 60 ετών φωτός από εμάς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA που την εντόπισαν η mega-έκλαμψη είχε ισχύ δέκα χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από εκείνη της ισχυρότερης έκλαμψης που έχει καταγραφεί ποτέ στον Ηλιο! Η μέγιστη θερμοκρασία της mega-έκλαμψης έφθασε τους 200 εκ. βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία 12 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που επικρατεί στο κέντρο του Ηλιου. Το γεγονός που κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακή την ανακάλυψη είναι ότι τα δύο άστρα του συστήματος είναι δύο ερυθροί νάνοι με μάζα 60% μικρότερη από εκείνη του Ηλιου το καθένα εξ αυτών.Photo Credit: (NASA's Goddard Space Flight Center/S. Wiessinger)
Δείτε ένα βίντεο του εντυπωσιακού φαινομένου.

Τον Απρίλιο του 2014, η αποστολή Swift της NASA ανίχνευσε μια εξαιρετικά τεράστια έκλαμψη από ένα κόκκινο νάνο αστέρι στο δυαδικό σύστημα DG CVn, που βρίσκεται περίπου 60 έτη φωτός μακριά. Οι αστρονόμοι Rachel Osten του Ινστιτούτο Επιστήμης Διαστημικών Τηλεσκοπίων και ο Stephen Drake της NASA Goddard συζητήσαν αυτό το αξιοσημείωτο γεγονός.
To-New-Sas

Πηγή: tovima.gr , nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ