Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014

Παγετώνες «σμίλεψαν» το Γκραν Κάνιον του Αρη

Νέα ευρήματα για το μεγαλύτερο φαράγγι του ηλιακού μας συστήματος
Στο Valles Marineris υπήρχαν κάποτε παγετώνες που έλιωσαν και το... σμίλέψαν


Πενσιλβάνια 
Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακάλυψαν νέα ενδιαφέροντα ευρήματα για το Valles Marineris το εντυπωσιακό φαράγγι του Αρη που είναι και το μεγαλύτερο του ηλιακού μας συστήματος.
Γιγάντιο
Πρόσφατες παρατηρήσεις έδειξαν ότι το Valles Marineris είναι πολύ βαθύτερο από όσο πιστεύαμε. Με βάση προηγούμενες παρατηρήσεις οι ειδικοί είχαν υπολογίσει αρχικά ότι το Valles Marineris έχει μήκος 3.000 χλμ., πλάτος 200 χλμ. και βάθος 7 χλμ. Λίγο αργότερα οι μετρήσεις αναθεωρήθηκαν και οι ειδικοί έκαναν λόγο για μήκος 4.000 χλμ. και βάθος 8 χλμ. Οι τελευταίες παρατηρήσεις που έκανε ο δορυφόρος Mars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος δείχνουν ότι το μήκος και πλάτος του φαραγγιού είναι αυτά που έχουν υπολογιστεί μέχρι τώρα αλλά το βάθος του είναι ακόμη μεγαλύτερο αφού σε κάποια σημεία του φτάνει τα 10 χλμ.! Συγκριτικά, το Γκραν Κάνιον στην Αριζόνα έχει μήκος 446 χλμ., 29 χλμ. πλάτος, και το μέγιστο βάθος του φτάνει τα 1.800 μέτρα.
Οι παγετώνες
Προηγούμενες παρατηρήσεις είχαν υποδείξει την παρουσία παγετώνων στο γιγάντιο φαράγγι στο πολύ μακρινό παρελθόν του Αρη. Κάποια οι παγετώνες στιγμή έλιωσαν προκαλώντας τεράστιες πλημμύρες οι οποίες … σμίλεψαν τα τοιχώματα του. Ερευνητές του Κολεγίου Bryn Mawr στην Πενσιλβάνια μελετώντας δεδομένα που έστειλε ο δορυφόρος MRO της NASA υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στο φαράγγι ιζήματα η σύνθεση των οποίων επιβεβαιώνει την παρουσία των παγετώνων.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η θερμότητα από τα τοιχώματα του φαραγγιού προκάλεσαν το λιώσιμο των παγετώνων. Στη συνέχεια ο λιωμένος πάγος αλληλεπίδρασε με το θείο που υπήρχε στην πρώιμη ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη. Ετσι σύμφωνα με τους ερευνητές το λιωμένο από τους πάγους νερό ήταν άκρως τοξικό. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geology».
Η έρευνα με επικεφαλής τον Δρ Selby Cull από το Bryn Mawr Κολλέγιο στη Φιλαδέλφεια, δείχνει ότι μέρος του Valles Marineris μπορεί να φιλοξένησε έναν αρχαίο παγετώνα. Τα στοιχεία προέρχονται από ένα ορυκτό που ονομάζεται γιαροσίτης, που βρέθηκε στο μισό δρόμο μέχρι του τοιχώματος του βράχου (όπως φαίνεται), το οποίο μπορεί να ήταν η κορυφή ενός αρχαίου παγετώνα που έχει προ πολλού εξαφανιστεί.
Το ορυκτό γνωστό ως γιαροσίτης, πρέπει να είχε κατατεθεί από υψηλά από όξινο νερό σε χαμηλή θερμοκρασία - και ένας παγετώνας είναι η καλύτερη εξήγηση. Ο Δρ Cull λέει, ότι δεν θα μπορούσε να είναι μια κανονική ροή του νερού, όπως ένα ποτάμι, καθώς θα έπρεπε να καλύψει το ήμισυ από το βαθύ φαράγγι (του Χάσμα Ius φαίνεται στην εικόνα)

Πηγή: tovima.gr , dailymail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ