Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Οι επιστήμονες κατασκεύασαν τον πρώτο χάρτη του κρυμμένου σύμπαντος
Επιλογή για πλήρη ανάλυση
Credit: Casey Stark (UC Berkeley) and Khee-gan Lee (MPIA)
Τρισδιάστατος χάρτης του κοσμικού ιστού σε απόσταση 10,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Ο χάρτης δημιουργήθηκε από αποτυπώματα του αέριου υδρογόνου που παρατηρήθηκε στο φάσμα των 24 γαλαξιών του υποβάθρου, που βρίσκονται πίσω από τον όγκο που χαρτογραφήθηκε. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δομές μεγάλης κλίμακας σε ένα τέτοιο μακρινό μέρος του Σύμπαντος έχουν χαρτογραφηθεί άμεσα. Ο χρωματισμός αντιπροσωπεύει την πυκνότητα του αέριου υδρογόνου που εντοπίστηκε στον κοσμικό ιστό, με τα φωτεινότερα χρώματα να αντιπροσωπεύουν την υψηλότερη πυκνότητα.
Μια ομάδα με επικεφαλής αστρονόμους από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Αστρονομία, δημιούργησε τον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη του «έφηβου» Σύμπαντος, μόλις 3 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
Ο χάρτης αυτός, χτίστηκε από τα δεδομένα που συλλέγονται από το Παρατηρητήριο WM Keck, είναι εκατομμύρια έτη φωτός σε κλίμακα και προσφέρει μια δελεαστική ματιά των μεγάλων δομών του «κοσμικού ιστού» - η ραχοκοκαλιά της κοσμικής δομής.

Στις μεγαλύτερες κλίμακες, η ύλη στο σύμπαν είναι τοποθετημένη σε ένα τεράστιο δίκτυο από νηματοειδείς δομές γνωστές ως «κοσμικός ιστός», τα μπερδεμένα νήματα, εκτείνονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια έτη φωτός.
Η σκοτεινή ύλη, η οποία δεν εκπέμπει φως, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά αυτού του ιστού, η οποία είναι, επίσης, διαποτισμένη με αρχέγονο αέριο υδρογόνο που έχει απομείνει από το Μεγάλη Έκρηξη.
Γαλαξίες σαν τον δικό μας Γαλαξία, είναι ενσωματωμένοι μέσα σε αυτό τον ιστό, αλλά συμπληρώνουν μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του όγκου του.
Credit: Casey Stark (UC Berkeley) And Khee-gan Lee (MPIA)Χρησιμοποιώντας το φως από αχνούς γαλαξίες υποβάθρου, για το σκοπό αυτό είχε θεωρηθεί αδύνατο με τα σημερινά τηλεσκόπια - μέχρι που ο Lee, πραγματοποίησε υπολογισμούς που πρότειναν το αντίθετο.
Για να εξασφαλιστεί η επιτυχία, ο Lee και οι συνάδελφοί του χρειάστηκαν χρόνο παρατήρησης στο παρατηρητήριο Keck, το σπίτι των δύο μεγαλύτερων και πιο επιστημονικώς παραγωγικών τηλεσκοπίων στον κόσμο.To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ