Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

«Άγριες πάπιες» πετούν στο ανοιχτό σμήνος
Το σύμπλεγμα «Αγριόπαπια»
Credit: ESO
Η Ευρέως Πεδίου Απεικόνιση (WFI) για το MPG / ESO 2,2 μέτρων τηλεσκόπιο στο Παρατηρητήριο Λα Σιλα της Χιλής έχει λάβει αυτή την όμορφη εικόνα του ανοικτού συμπλέγματος «Αγριόπαπιας», γνωστό ως Μεσιέ 11, ή NGC 6705. Τα μπλε αστέρια στο κέντρο της εικόνας είναι τα νεαρά, καυτά αστέρια του σμήνους. Τα γύρω, πιο κόκκινα αστέρια είναι μεγαλύτερα, πιο ψυχρά αστέρια στο φόντο.
Η Ευρέως Πεδίου Απεικόνιση για το MPG / ESO 2,2 μέτρων τηλεσκόπιο Λα Σιλα Παρατηρητήριο ESO στη Χιλή, έχει λάβει αυτή την όμορφη εικόνα, διάστικτη με μπλε αστέρια, ένα από τα πιο πλούσια-άστρα ανοιχτών σμηνών που είναι σήμερα γνωστά - Μεσιέ 11, επίσης γνωστό ως NGC 6705 ή το σύμπλεγμα Αγριόπαπια.

Το Μεσιέ 11, είναι ένα ανοιχτό σμήνος, που μερικές φορές αναφέρεται ως ένα γαλαξιακό σύμπλεγμα, που βρίσκεται περίπου 6.000 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό Ασπίς (Scutum). Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό αστρονόμο Gottfried Kirch το 1681 στο Αστεροσκοπείο του Βερολίνου, εμφανίζεται ως τίποτα περισσότερο από μια ασαφή άμορφη μάζα μέσα από το τηλεσκόπιο.
Δεν ήταν, μέχρι το 1733 ώστε η άμορφη μάζα για πρώτη φορά αναλύθηκε ξεχωριστά αστέρια, από τον αιδεσιμότατο William Derham στην Αγγλία, και ο Τσάρλς Μεσιέ θα το προσθέσει στο διάσημο κατάλογό του το 1764.

Ο Μεσιέ, ήταν ένας κυνηγός κομητών και ο κατάλογος του δημιουργήθηκε καθώς είχε απογοητευτεί από την συνεχή παρατήρηση σταθερών, διάχυτων αντικειμένων που έμοιαζαν με κομήτες (για παράδειγμα, τα αντικείμενα που γνωρίζουμε σήμερα είναι σμήνη, γαλαξίες και νεφελώματα).
Ήθελε ένα αρχείο, προκειμένου να αποφευχθεί η κατά λάθος παρατήρηση τους ξανά, και προκαλεί σύγχυση με πιθανούς νέους κομήτες.
Αυτό το συγκεκριμένο αστρικό σμήνος έχει σημειωθεί προς τα κάτω, ως το ενδέκατο τέτοιου αντικειμένου - εξ ου και το όνομα του Μεσιέ 11.

Τα ανοιχτά σμήνη συνήθως βρίσκονται στους βραχίονες των σπειροειδών γαλαξιών ή στις πυκνότερες περιοχές των παράτυπων γαλαξιών, όπου ο σχηματισμός των αστέρων εξακολουθεί να είναι κοινός.
Το Μεσιέ 11, είναι ένα από τα πιο πλούσια -άστρα και συμπαγή από το ανοιχτά σμήνη, είναι περίπου 20 έτη φωτός και το σπίτι που "κλείνει" 3.000 άστρα.
Τα ανοιχτά σμήνη είναι διαφορετικά σε σφαιρωτά σμήνη, τα οποία τείνουν να είναι πολύ πυκνά, στενά συνδεδεμένα με τη βαρύτητα, και περιέχουν εκατοντάδες χιλιάδες των πολύ παλαιών άστρων - μερικά από τα οποία είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και το ίδιο το Σύμπαν.

Μελετώντας τα ανοιχτά σμήνη, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δοκιμάστούν οι θεωρίες της αστρικής εξέλιξης, καθώς τα άστρα σχηματίζονται από το ίδιο αρχικό νέφος αερίου και σκόνης και είναι, επομένως, πολύ παρόμοιο και με άλλα - όλα έχουν περίπου την ίδια ηλικία, χημική σύνθεση, και όλα την ίδια απόσταση από τη Γη.
Ωστόσο, κάθε αστέρι στο σύμπλεγμα έχει διαφορετική μάζα, με τα πιο ογκώδη αστέρια να εξελίσσονται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι τα χαμηλότερης μάζας αντίστοιχά τους, που χρησιμοποιούν όλο του το υδρογόνο τους πολύ νωρίτερα.

Με τον τρόπο αυτό, οι άμεσες συγκρίσεις μεταξύ των διάφορων εξελικτικών σταδίων, μπορούν να γίνουν εντός του ίδιου συμπλέγματος: για παράδειγμα, το κατά 10 εκατομμυρίων ετών αστέρι με την ίδια μάζα, καθώς ο ήλιος εξελίσσεται με διαφορετικό τρόπο με ένα άλλο αστέρι που είναι της ίδιας ηλικίας, αλλά το μισό της μάζας;
Με αυτή την έννοια, τα ανοιχτά σμήνη είναι οι πιο κοντινά, που οι αστρονόμοι πιστεύουν να είναι "εργαστηριακών συνθηκών".

Επειδή τα αστέρια μέσα σε ανοιχτά σμήνη είναι ασθενώς δεσμευμένα μεταξύ τους, τα άτομα είναι πολύ ευαίσθητα για να εκτιναχθούν από την κύρια ομάδα, λόγω της επίδρασης της βαρύτητας από τα γειτονικά ουράνια αντικείμενα.
Το NGC 6705 είναι ήδη τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων ετών, έτσι ώστε σε λίγα εκατομμύρια χρόνια, είναι πιθανό ότι αυτή η «Άγρια Πά​πια» σχηματισμού θα διασκορπιστεί, και το σύμπλεγμα θα χωριστεί και θα συγχωνευθεί με τα περίχωρα του.

Αυτή η εικόνα λήφθηκε από το Ευρέως Πεδίου Σύστημα Απεικόνισης για το MPG / ESO 2,2 μέτρων τηλεσκόπιο Λα Σιλα του ESO στη βόρεια Χιλή.

Το ανοιχτό σμήνος Μεσιέ 11 στον αστερισμό Ασπίς
Credit: ESO, IAU and Sky & Telescope
Αυτό το διάγραμμα δείχνει τη θέση του ανοιχτού σμήνους, το NGC 6705, εδώ ορίζεται ως Μεσιέ 11 και επισημαίνεται με έναν κίτρινο κύκλο, στον αστερισμό Ασπίς. Ο Ασπίς, είναι επίσης το σπίτι για το ανοιχτό σύμπλεγμα Μεσιέ 26 και το γνωστό μεταβλητό αστέρι Δέλτα Ασπίς. Το Μεσιέ 11, αν και μόλις ορατό με γυμνό μάτι, είναι εύκολα ορατό με κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο.


Μεγέθυνση στο ανοιχτό σμήνος Μεσιέ 11


Loading player...

Credit: ESO/N. Risinger (skysurvey.org)/J. Bohanon. Music: movetwo
Αυτό το βίντεο θα σας οδηγήσει σε ένα ταξίδι προς το ανοιχτό σμήνος Μεσιέ 11, όπως φαίνεται με την Ευρέως Πεδίου Σύστημα Απεικόνισης (Ε.Υ.) για το MPG / ESO 2,2 μέτρων τηλεσκόπιο στο Παρατηρητήριο Λα Σύλλα.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: eso.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ