Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

Μήπως το σύμπαν προέρχεται από μία υπερ-διαστάσεων μαύρη τρύπα;


Τον τελευταίο καιρό έχει υπάρξει μια νέα θεωρία, που προτείνει ότι το σύμπαν ξεκίνησε από μια υπερ-διαστάσεων μαύρη τρύπα. 

Οι περισσότερες από τις αναφορές φαίνεται να προέρχονται από ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο καιρό στο ιστολόγιο Nature, το οποίο αναφέρεται στο αρχικό έγγραφο.
Έτσι, ας ρίξουμε έναν μικρό πραγματικό έλεγχο.

Κανείς δεν εγκαταλείπει το μοντέλο της Μεγάλης Έκρηξης. 
Το αρχικό έγγραφο δεν έχει καν εξεταστεί ακόμη και το έγγραφο δεν παρουσιάζει μια νέα θεωρία για να ανατρέψει τη Μεγάλη Έκρηξη. 
Αυτό το έγγραφο είναι στην πραγματικότητα περίπου μια υψηλών διαστάσεων θεωρία της βαρύτητας.

Η καθιερωμένη θεωρία της βαρύτητας (γενική σχετικότητα) περιγράφει το σύμπαν μας ως γεωμετρία του τρισδιάστατου χώρου με μία διάσταση του χρόνου. 
Αυτό ονομάζεται μερικές φορές 3 + 1 χώρος / διάστημα, και αυτό δίνει μια πολύ ακριβή περιγραφή του σύμπαντος που παρατηρούμε. 
Αλλά στους θεωρητικούς αρέσει να "παίζουν" με εναλλακτικά μοντέλα για να δουν πώς διαφέρουν από την τακτική γενική σχετικότητα. 
Μπορούν να δουν το 2 + 1 του χώρου, ένα είδος "πεδιάδας ή επίπεδης έκτασης" με το χρόνο, ή το 2 + 2, με δύο διαστάσεις του χρόνου. 
Δεν υπάρχει κατ 'ανάγκην κάτι "πραγματικό" σχετικά με αυτά τα μοντέλα, και σίγουρα δεν είναι οποιαδήποτε πειραματική απόδειξη για να υποστηρίξει οτιδήποτε άλλο εκτός από το 3 + 1 της βαρύτητας, αλλά, τα εναλλακτικά μοντέλα είναι χρήσιμα, γιατί μας βοηθούν να αποκτήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση της γενικής σχετικότητας. 
Στο συγκεκριμένο έγγραφο, οι συγγραφείς διερευνούν το 4 + 1 της βαρύτητας. 
Δηλαδή, πέντε διαστάσεις σύμπαντος με 4 χωρικές διαστάσεις και 1 στιγμή / χρόνο.

Με άλλα λόγια, αν μπορούμε να φανταστούμε ένα πέντε-διαστάσεων 4 + 1 σύμπαν, και αν ένα τέτοιο σύμπαν θα μπορούσε να δημιουργήσει αστέρια, που να καταρρέουν σε υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, και αν μια συγκεκριμένη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα είχε τη σωστή ενέργεια, τότε μπορεί να είναι δυνατό για μια τέτοια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα να παράγει μία 3 + 1 μεμβράνη-σύμπαντος με μια αρχή που μοιάζει στη Μεγάλη Έκρηξη.

Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πειραματικές αποδείξεις για να υποστηρίξουν τις υψηλότερες διαστάσεις, και πολύ λιγότερο για τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες. 
Επομένως, μην απορρίψετε τον όρο Μεγάλη Έκρηξη ακόμα.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ