Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

Το Κιουριοσιτι ρόβερ ερευνά την κυματιστή «θάλασσα» άμμου από ανέμους στον Άρη
Credit: NASA/JPL-Caltech
Η φωτογραφία λήφθηκε από την κάμερα Navcam του Κιουριοσιτι σε sol ή ηλιακή μέρα 777 (Οκτώβριος 13), ενώ ήταν στους "Λόφους Pahrump», στη βάση του όρους Σαρπ.
Με την πρώτη ματιά θα ήθελε να ξεχάσει η ΝΑΣΑ ότι το ρόβερ Κιουρισιτι, είχε "σκοντάψει" σε μία πτυχωτή λίμνη ή θάλασσα άμμου, στους πρόποδες του όρους Σαρπ. 
Αλλά με μια πιο προσεκτική εξέταση των νέων εικόνων που λήφθηκαν από τη Navcam του ρομπότ, συνειδητοποιούμε ότι τα προφανή "κύματα" σε αυτή τη θέα του Άρη, είναι στην πραγματικότητα κυματισμοί άμμου και σκόνης.

Μετά από μία 778-sol ή ηλιακή (Αρειανή ημέρα) κίνησης από την προσγείωση, τον Αύγουστο του 2012, οι έξι τροχοί του ρόβερ έφθασαν τελικά στη βάση τους, στον τελικό προορισμό τους, στο Όρος Σαρπ, τον περασμένο μήνα. 
Το 3,5 μιλίων (5.63 χλμ.)-ψηλό βουνό στο κέντρο του κρατήρα Γκέιλ, έχει μεγάλη επιστημονική υπόσχεση· τα βραχώδη στρώματα του είναι ένα ανοιχτό βιβλίο της ιστορίας του είδους, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την γεωλογική ιστορία του πλανήτη και του δυνητικά κατοικήσιμου αρχαίου περιβάλλοντος του.

Καθώς το Κιουριοσιτι συνεχίζει την οδήγηση του στο όρος Σαρπ κατά τους επόμενους μήνες και - ενδεχομένως - χρόνια, μπορούμε να περιμένουμε πολλά περισσότερα εκπληκτικά παραδείγματα από τον Άρη, όπως διαφορετική γεωλογία και  χαρακτηριστικά ανέμων, κάθε παρατήρηση μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εξέλιξη του κόκκινου πλανήτη για την τρέχουσα μορφή του.


To-New-Sas

Πηγή: space.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ