Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014

Προσομοίωση δείχνει ότι οι ζεστοί εξωπλανήτες «Δίες» μπορεί να έλκονται στο άστρο τους από άλλο πλανήτη

Credit: NASA/JPL-Caltech
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός πλανητικού συστήματος.Ένα ζευγάρι αστρονόμων με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έχουν αποδείξει μέσω προσομοίωσης σε υπολογιστή τον λόγο που μερικοί καυτοί ή θερμοί «Δίες» εξωπλανήτες, είναι σε τροχιά τόσο κοντά γύρω από το αστέρι τους, επειδή έλκονται εκεί από άλλο πλανήτη. 
Στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, η Rebekah Dawson και ο Eugene Chiang περιγράφουν τις προσομοιώσεις τους και το τι αποκάλυψαν οι παρατηρήσεις τους.

Ένα ζευγάρι αστρονόμων πριν από δεκαετίες, ανακάλυψε ότι μερικοί εξωπλανήτες σε μέγεθος του Δία, είναι σε τροχιά πολύ κοντά στα αστέρια τους.
Διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένοι από αυτούς τους πλανήτες αερίων, ήταν επίσης θερμότεροι από τον Δία, και δόθηκαν τα ονόματα για να δείξουν πόσο πολύ: ζεστοί ή καυτοί είναι.
Αυτό αποκάλυψε ένα γρίφο, επειδή το ηλιακό σύστημα και η δημιουργία των πλανητών δείχνουν ότι οι μεγάλοι αέριοι πλανήτες είναι σχεδόν βέβαιο ότι σχηματίστηκαν πολύ μακριά από το άστρο τους.
Έτσι, τι είναι αυτό που τους προκάλεσε να κινηθούν πιο κοντά;

Η προηγούμενη έρευνα άφησε να εννοηθεί ότι η απάντηση μπορεί να βρίσκεται με άλλους πλανήτες στο ίδιο σύστημα προκαλώντας κάποια βαρυτική επίδραση που θα μπορούσε να προκαλέσει την κίνηση προς ένα κεντρικό αστέρι.
Σε αυτή την τελευταία προσπάθεια, η έρευνα των αστρονόμων, διεξάγεται σε αυτή τη "γραμμή σκέψης", περαιτέρω με την κατασκευή πολλαπλών προσομοιώσεων συστημάτων, όπου υπάρχει ένας θερμός Δίας και ένας άλλος πλανήτης αρκετά μεγάλος για να ασκήσει επιρροή με τη βαρύτητα του.
Για κάθε τέτοιο σύστημα, έτρεξαν περίπου 1.000 προσομοιώσεις, τροποποιώντας τις παραμέτρους, μιμούμενοι το πέρασμα των 200.000.000 χρόνων.
Διαπίστωσαν ότι αν δύο πλανήτες δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο (με γωνίες που κυμαίνονται 35 έως 65 μοίρες) θα ήταν δυνατό για το δεύτερο πλανήτη να έλξει το ζεστό ή καυτό Δία πιο κοντά προς το κεντρικό αστέρι, υπό ορισμένες συνθήκες.

Ενώ κάποτε πίστευαν ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα πλανητικά συστήματα ήταν επίπεδα, τα ευρήματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι το επίπεδο σχέδιο που αποδεικνύεται από το δικό μας ηλιακό σύστημα δεν είναι αναγκαστικά ο κανόνας.
Πολλά συστήματα μη-επίπεδα, έχουν βρεθεί σε θεωρίες που αναπτύσσονται για να εξηγήσουν το πώς μπορεί να συμβεί.
Όλοι ξεκίνησαν προτείνοντας ότι οι πλανήτες σχηματίζονται σε ένα επίπεδο, λόγω της προσαύξησης από το υλικό του δίσκου, ως εκ τούτου, οι πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από το αστέρι τους έξω από αυτό το επίπεδο θα πρέπει να  βρεθούν προς τα εκεί με κάποιο τρόπο-η τρέχουσα σκέψη, είναι, ότι πιθανώς να οφείλεται στους πλανήτες που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο, ιδιαίτερα όταν κάποιοι αναπτύσσονται αργότερα από τους άλλους.


To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ