Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

Οι αστρονόμοι απεικόνισαν το στάδιο της έκρηξης πύρηνης σφαίρας ενός νόβα
Κινούμενα εικόνα από την επέκταση της πύρινης σφαίρας 
(Αν δεν βλέπετε την κίνηση, δεξί κλικ στην εικόνα και επιλογή σε νέα καρτέλα)Αστρονόμοι στο Κέντρο Κρατικού Πανεπιστημίου της Γεωργίας, Εφαρμογή Υψηλών Γωνιακών Αναλύσεων Αστρονομίας (CHARA), έχουν παρατηρήσει την επέκταση της θερμοπυρηνικής πύρινης σφαίρας από ένα νόβα που ξέσπασε πέρυσι στον αστερισμό Δελφίν (Delphinus) με πρωτοφανή σαφήνεια.


Οι παρατηρήσεις που δημιούργησαν τις πρώτες εικόνες του νόβα κατά το πρώιμο στάδιο της πύρινης σφαίρας και αποκάλυψαν πως η δομή του υλικού εκτινάσσεται και εξελίσσεται ως αέριο που διαστέλλεται και ψύχεται.
Φαίνεται ότι η επέκταση είναι πιο περίπλοκη από ό, τι με τα απλά μοντέλα προβλέψης προηγουμένως, λένε οι επιστήμονες.
Τα αποτελέσματα αυτών των παρατηρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν από 37 ερευνητές από 17 ιδρύματα και οδηγήθηκαν από το Κράτος της Γεωργίας, από τον αστρονόμο Gail Schaefer, και δημοσιεύθηκαν στο τρέχον τεύχος του Nature.

Το φως από την έκρηξη, υπερβαίνει σημαντικά την κανονική φωτεινότητα του αστεριού και το αντικείμενο μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά με γυμνό μάτι σε μια θέση που δεν σημειώθηκε προηγουμένως να υπάρχει ένα λαμπρό αστέρι. 
Κατά τις επόμενες εβδομάδες, το αστέρι σιγά-σιγά σβήνει καθώς η πύρινη σφαίρα διαστέλλεται, ψύχεται και διαχέεται.

Εντός 15 ωρών από την ανακάλυψη του Νόβα Ντελ 2013 και εντός 24 ωρών από την πραγματική έκρηξη, οι αστρονόμοι έστρεψαν τα τηλεσκόπια της Σειράς CHARA, προς το Νόβα στην εικόνα της πύρινης σφαίρας για να μετρήσουν το μέγεθος και το σχήμα του.
Το μέγεθος του Νόβα Ντελ 2013 μετρήθηκε σε 27 νύχτες κατά τη διάρκεια των δύο μηνών.
Η πρώτη μέτρηση αντιπροσωπεύει το συντομότερο μέγεθος μέχρι τώρα, που έχει ληφθεί για το γεγονός Νόβα.

Η μέτρηση της διαστολής του Νόβα, επέτρεψε στους ερευνητές να προσδιορίσουν ότι το Νόβα Ντελ 2013, βρίσκεται σε απόσταση 14.800 έτη φωτός από τον Ήλιο. 
Αυτό σημαίνει ότι, ενώ η έκρηξη βεβαιώθηκε εδώ στη Γη τον περασμένο Αύγουστο (2014), έλαβε πράγματι χώρα περίπου 15.000 χρόνια πριν.

Κατά την πρώτη παρατήρηση με το CHARA, το φυσικό μέγεθος της πύρινης σφαίρας, ήταν περίπου το μέγεθος της τροχιάς της Γης. 
Όταν μετρήθηκε τις τελευταίες 43 ημέρες μετά την έκρηξη, είχε επεκταθεί σχεδόν 20 φορές, με ταχύτητα άνω των 600 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, σχεδόν το μέγεθος της τροχιάς του Ποσειδώνα, ο εξώτατος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα.

Χιλιάδες καινοφανείς έχουν ανακαλυφθεί από το πρώτο που είχε καταγραφεί το 1670, αλλά αυτό κατέστη δυνατό μόνο κατά την τελευταία δεκαετία ή περίπου, από την εικόνα του πρώτου σταδίου της έκρηξης, χάρη στην υψηλή ανάλυση που επιτυγχάνεται με τη συμβολομετρία.
Μελετώντας το πώς η δομή των καινοφανών αλλάζει στα αρχικά στάδια, φέρνει νέες ιδέες σε θεωρητικά μοντέλα καινοφανών εκρήξεων.

Θεωρητικό μοντέλο και ανακατασκευή εικόνων του Νοβα ντελ 2013To-New-Sas

Πηγή: phys.org , news.gsu.edu

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ