Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014

Η Συνολική σεληνιακή έκλειψη πάνω από το Τατζικιστάν5 Οκτωβρίου 2014
(Εικόνα) Αστρονομίας της Ημέρας
Video Credit & Copyright: Jean-Luc Dauvergne (Ciel et Espace); Music: Valère Leroy & Sophie Huet (Space-Music)
Αν η Πανσέληνος ξαφνικά εξασθενήσει, τι θα δούμε;
Η απάντηση κατά τη διάρκεια της συνολικής σεληνιακής έκλειψης τον  Ιούνιο του 2011, καταγράφηκε σε μια δραματική χρονική στιγμή (time-lapse) βίντεο από το Τατζικιστάν.
Κατά τη διάρκεια μιας συνολικής σεληνιακή έκλειψης, η Γη κινείται ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ήλιο, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να εξασθενίσει δραματικά.
Η Σελήνη δεν γίνεται ποτέ εντελώς σκοτεινή, δεδομένου ότι η ατμόσφαιρα της Γης διαθλά ορισμένο φως.
Καθώς αρχίζει το παραπάνω βίντεο, η σκηνή μπορεί να φαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και ηλιόλουστη, αλλά στην πραγματικότητα είναι βραδινή ώρα και φωτίζεται από την λάμψη της πανσελήνου.
Καθώς το φεγγάρι επισκιάζεται και εξασθενίζει, ο άνεμος μειώνεται κάτω και τα αστέρια του υπόβαθρου και φαίνονται να αντικατοπτρίζονται στο προσκήνιο της λίμνης.
Πιο θεαματικά, ο ουρανός γύρω από την έκλειψη της σελήνης, ξαφνικά φαίνεται να είναι γεμάτος από αστέρια και τονίζεται από το πολυσύχναστο επίπεδο του Γαλαξία μας.
Η ακολουθία επαναλαμβάνεται με μια πιο κοντινή προβολή, και η τελική εικόνα δείχνει την τοποθέτηση της έκλειψης της Σελήνης κοντά στα νεφελώματα Αετού, Κύκνου, Τρισχιδές, και Λιμνοθάλασσας.
Σχεδόν δύο ώρες μετά την έκλειψη που άρχισε, το φεγγάρι αναδύθηκε από τη σκιά της Γης και η φωτεινή πλήρης λάμψη της κυριάρχησε και πάλι στον ουρανό.
Η επόμενη ολική έκλειψη Σελήνης θα συμβεί αυτή την Τετάρτη. (08/10/2014)


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: apod.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ