Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

Πρώτα στοιχεία ενός προγόνου σουπερνοβα με έλλειψη υδρογόνου
Credit: Kavli Institute for the Physics and Mathematics of the Universe
Καλλιτεχνική απεικόνιση για ένα δυαδικό σύστημα πρoγόνου του υπερκαινοφανούς iPTF13bvn. Μεγαλύτερης διαμέτρου, αλλά μικρότερης μάζας (4 φορές τη μάζα του Ήλιου), το ηλιακό αστέρι που εμφανίζεται στα αριστερά, είναι σε κατάσταση έκρηξης. Το άστρο που φαίνεται στα δεξιά είναι ένα πλούσιο σε υδρογόνο αστέρι και 30 φορές τη μάζα του Ήλιου
Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Melina Bersten του Kavli IPMU, παρουσίασε πρόσφατα ένα μοντέλο που παρέχει το πρώτο χαρακτηρισμό των προγονικών για ένα υδρογόνο-ανεπαρκές σουπερνόβα.
Το μοντέλο τους προβλέπει ότι ένα φωτεινό ζεστό αστέρι, το οποίο είναι ο "συνοδός" σε μια έκρηξη αντικειμένου, παραμένει μετά την έκρηξη.
Για να επαληθευτεί η θεωρία τους, η ομάδα εξασφάλισε χρόνο παρατήρησης με το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ (HST), για να αναζητήσει ένα τέτοιο υπόλειμμα άστρου.
Τα ευρήματά τους, που αναφέρονται στο τεύχος Οκτωβρίου 2014 του "The Astronomical Journal", έχει σημαντικές συνέπειες για την εξέλιξη των μεγάλων άστρων.

Μία από τις προκλήσεις στην αστροφυσική, είναι να προσδιοριστεί ποιο αστέρι παράγει το κάθε σουπερνόβα. 
Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό για τα σουπερνόβα χωρίς υδρογόνο, τα οποία ονομάζονται τύποι Ib ή Ic, επειδή τα προγονικά κύτταρα τους δεν έχουν ακόμη ανιχνευθεί άμεσα.
Credit: Jean Marie Llapasset
Το σουπερνόβα iPTF13bvn ανακαλύφθηκε στο κοντινό σπειροειδή γαλαξία NGC 5806.

Credit: Iair Arcavi, Weizmann Institute of Science, PTF.
Δεξιά: ο σπειροειδής γαλαξίας NGC5806, Αριστερά επάνω: εστίαση εικόνας του σουπερνόβα iPTF13bvn αμέσως μετά την έκρηξη. Αριστερά κάτω: HST εικόνα που λήφθηκε πριν από την έκρηξη. Εντοπίστηκε πρόγονος του iPTF13bvn.

Credit: Kavli Institute for the Physics and Mathematics of the Universe
Φως καμπύλης υδροδυναμικής μοντελοποίησης του iPTF13bvn (Στερεά κόκκινη γραμμή: 4 ηλιακές μάζες, Στερεά μπλε γραμμή: 8 ηλιακές μάζες) και οι παρατηρήσεις (κουκκίδες). Φωτεινότητα εμφανίζεται στη σύνδεση του erg / s. Το χαμηλό μαζικό μοντέλο δίνει καλή εκπροσώπηση της παρατήρησης.


Credit: Kavli Institute for the Physics and Mathematics of the Universe
Προβλεπόμενο φάσμα του δυαδικού προγονικού συστήματος (σταθερές γραμμές) σε σύγκριση με τη μέτρηση HST πριν από την έκρηξη.
To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ