Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

Συσσώρευση υπερμεγέθών μαύρων τρυπών στο πρώιμο σύμπαν
Credit: X-ray: NASA/CXC/SAO/F.Civano et al. Optical: NASA/STScI
Μια πολύχρωμη εικόνα των γαλαξιών στον τομέα της Κοσμικής Εξέλιξης Έρευνας του Τσάντρα. Μια μεγάλη, νέα μελέτη των 209 γαλαξιών στο πρώιμο σύμπαν με φωτεινές ακτίνες-Χ υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, διαπιστώνει ότι η πιο μέτρια AGN τείνει να κορυφώνεται αργότερα στην κοσμική ιστορία, ενώ η σκιασμένη και η μη σκιασμένη AGN εξελίσσονται με παρόμοιους τρόπους.
Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που περιέχουν εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια ηλιακές μάζες υλικού που βρέθηκαν σε πυρήνες των γαλαξιών.
Ο Γαλαξία μας, για παράδειγμα, έχει ένα πυρήνα με μια μαύρη τρύπα με περίπου τέσσερα εκατομμύρια ηλιακές μάζες υλικού.
Γύρω από την μαύρη τρύπα, σύμφωνα με τις θεωρίες, είναι ένας τόρος σκόνης και αερίου, καθώς και όταν το υλικό πέφτει προς τη μαύρη τρύπα (μια διαδικασία που ονομάζεται προσαύξηση) η εσωτερική άκρη του δίσκου μπορεί να θερμαίνεται σε εκατομμύρια βαθμούς.
Τέτοια θερμότητα προσαύξησης, μπορεί να τροφοδοτήσει δραματικά φαινόμενα όπως διπολικούς πίδακες ταχέως κινούμενων φορτισμένων σωματιδίων. 
Τέτοια ενεργή συσσώρευση υπερμεγεθών μαύρων τρυπών σε γαλαξίες, ονομάζονται ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες (AGN).


Η εξέλιξη της AGN σε κοσμικούς χρόνους, παρέχει μια εικόνα του ρόλου της στη διαμόρφωση και συν-εξέλιξη των γαλαξιών.
Πρόσφατα, για παράδειγμα, υπήρξαν κάποια στοιχεία που η AGN με πιο μέτρια φωτεινότητα και τα ποσοστά προσαύξησης (σε σύγκριση με τις πιο δραματικές περιπτώσεις) αναπτύχθηκε αργότερα στην κοσμική ιστορία (ονομάζεται "συρρίκνωση"), αν και οι λόγοι και οι συνέπειες αυτού του φαινομένου συζητήθηκαν .
CfA, οι αστρονόμοι Eleni Kalfontzou, Francesca Civano, Martin Elvis και Paul Green και ένας συνάδελφος μόλις δημοσίευσαν τη μεγαλύτερη μελέτη με ακτίνες-Χ, επιλέγεται η AGN στο σύμπαν από την εποχή που ήταν μόλις 2,5 δισεκατομμυρίων ετών, με την πιο μακρινή AGN στα δείγματά τους, που χρονολογείται από όταν το σύμπαν ήταν περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ετών.To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ