Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Γαλαζοπράσινα-έγχρωμα λοφία στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου
Credit: ESA/Hubble & NASA
Αναγνώριση: Josh Barrington
Τα λαμπρά λαμπερά λοφία, φαίνονται σε αυτή την εικόνα και θυμίζουν μια υποβρύχια σκηνή, με γαλαζοπράσινους χρωματισμούς ρευμάτων και νεφελώδη σκέλη  που προσεγγίζουν στο περιβάλλοντα χώρο.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι ωκεανός. 
Αυτή η εικόνα δείχνει στην πραγματικότητα μέρος του Μεγάλου Νέφους του Μαγγελάνου (LMC), ένα μικρό κοντινό γαλαξία που περιφέρεται γύρω από τον γαλαξία μας, και εμφανίζεται ως μια θολή άμορφη μάζα στους ουρανούς μας. 
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA/ESA, έχει κρυφοκοιτάξει πολλές φορές σε αυτόν τον γαλαξία, δημοσιεύοντας εκπληκτικές εικόνες από τα στροβιλιζόμενα νέφη αερίου και λαμπερά αστέρια (opo9944a, heic1301, potw1408a).

Αυτή η εικόνα δείχνει μέρος των παρυφών του νεφελώματος Ταράντουλα. 
Αυτό το περίφημα όμορφο νεφέλωμα, βρίσκεται εντός του Μεγ.Νέφ.Μαγγ., είναι ένας συχνός στόχος για το Χαμπλ (heic1206, heic1402).

Στις περισσότερες φωτογραφίες του Μεγ.Νέφ.Μαγγ., το χρώμα τους είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που φαίνεται εδώ. 
Αυτό συμβαίνει διότι, σε αυτή την νέα εικόνα, χρησιμοποιήθηκε ένα διαφορετικό σύνολο φίλτρων. 
Το σύνηθες φίλτρο R, το οποίο επιλέγει το κόκκινο φως, αντικαταστάθηκε από ένα φίλτρο που αφήνει μέσα το εγγύς υπέρυθρο φως. 
Στις παραδοσιακές εικόνες, το αέριο υδρογόνο εμφανίζεται ροζ, επειδή λάμπει πιο έντονα στο κόκκινο.
Εδώ, ωστόσο, άλλες λιγότερο εμφανή γραμμές εκπομπής κυριαρχούν στα μπλε και πράσινα φίλτρα.

Τα δεδομένα αυτά είναι μέρος του "Αρχειακού Καθαρού Παράλληλου Έργου" / "Archival Pure Parallel Project" (APPP), ένα έργο που συγκεντρώνονται και επεξεργάζονται πάνω από 1.000 εικόνες που λήφθηκαν με τη χρήση Ευρέως Πεδίου Πλανητικής Κάμερας 2 του Χαμπλ, λαμβάνονται παράλληλα με άλλα μέσα του Χαμπλ. 
Πολλά από τα στοιχεία του έργου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μελετήσουν ένα ευρύ φάσμα αστρονομικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του βαρυτικού εστιασμού και της κοσμικής διάτμησης, τη διερεύνηση μακρινών γαλαξιών σχηματισμού άστρων, που συμπληρώνει τις παρατηρήσεις σε άλλα μήκη κύματος που κυμαίνονται με οπτικά δεδομένα, και την εξέταση των πληθυσμών αστέρων από τα μεγάλα αστρικά συστήματα κατά μήκος της ηλιακής μάζας άστρων.

Μια έκδοση αυτής της εικόνας έχει ενταχθεί στους Κρυμμένους Θησαυρούς εικόνας του Χαμπλ ανταγωνισμού επεξεργασίας κατά τον διαγωνιζόμενο Nick Rose.


To-New-Sas

Πηγή: spacetelescope.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ