Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

Καυτές εκρήξεις στον δροσερό Ήλιο
Credit: NASA
Καυτό αστέρι: Καυτές εκρήξεις σε μια ενεργή περιοχή του Ήλιου. Σε αυτή την εικόνα της φωτόσφαιρας που λήφθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2013, με τη βοήθεια του IRIS, οι εκρήξεις είναι τα φωτεινά σημεία. Η εικόνα δείχνει έναν τομέα με το μέγεθος των 50.000 χιλιομέτρων από 25.000 χιλιόμετρα.
Ο Ήλιος είναι πιο ζωηρός από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. 
Εκτός από τις ηλιακές εκρήξεις, τεράστιες εκρήξεις σωματιδίων και ακτινοβολίας από την εξωτερική ατμόσφαιρα του αστεριού μας, και το παγωμένο στρώμα ακριβώς κάτω, μπορεί να είναι η περιοχή των εκρήξεων: σε ορισμένες περιοχές η μαγνητική ενέργεια συσσωρεύεται και εκτοξεύει μέσα σε μόλις λίγα λεπτά εκρήξεις θερμοκρασίας έως 100.000 βαθμών.
Ερευνητές υπό την καθοδήγηση του Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για το Ηλιακό Σύστημα Έρευνας, έχουν τώρα για πρώτη φορά βρει αποδεικτικά στοιχεία για τους βραχύβιους θύλακες θερμότητας σε δεδομένα της ΝΑΣΑ από το διαστημικό τηλεσκόπιο IRIS (Διεπαφή Περιοχή Απεικόνισης Φασματογράφου).

Ο Ήλιος είναι ένα απίστευτα ζεστό μέρος. 
Αλλά ακόμα και σε όλα τα στρώματα του οι θερμοκρασίες είναι τρομακτικές, μερικές είναι θερμότερες από άλλες.
Με θερμοκρασία περίπου 5.000 βαθμούς, η ορατή επιφάνεια του Ήλιου, η φωτόσφαιρα, για παράδειγμα, είναι σχετικά δροσερή.
Πηγαίνοντας προς τα έξω από εκεί, οι θερμοκρασίες μέσα στην ατμόσφαιρα του Ήλιου, αυξάνονται - στην αρχή είναι μέτρια και στη συνέχεια αυξάνονται απότομα - μέχρι να φτάσουν το ένα εκατομμύριο βαθμούς.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ισχυρά μαγνητικά πεδία στην φωτόσφαιρα παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια για τις εκρήξεις.
Στην περιοχή των κηλίδων στον ήλιο, οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου προεξέχουν σε ένα βρόχο-με παρόμοιο τρόπο από την επιφάνεια του Ήλιου., το καυτό πλάσμα που ρέει εκεί.
Όταν αυτές οι ροές είναι"βραχυκυκλωμένες", συμβαίνουν οι εκρήξεις.


To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ