Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014

Δυνατοί άνεμοι στρέφουν τοπίο στον Άρη

Επιλογή εικόνας για μεγέθυνση
Credit: Francois Ayoub, Caltech
Ο προσανατολισμός μετανάστευσης των κυματισμών άμμου στην κορυφή των αμμόλοφων του Άρη στην περιοχή Καλδέρα του Νείλου. Η μετανάστευση των κυματισμών της άμμου, παρακολουθείται από τη σύγκριση των δορυφορικών εικόνων του πεδίου του αμμόλοφου που αποκτήθηκαν σε διαφορετικό χρόνο.
Οι ισχυροί άνεμοι είναι σχεδόν καθημερινή δύναμη στην επιφάνεια του Άρη, αποσύρουν ένα τοπίο κινούμενων θινών και θέτοντας πρόκληση για εξερεύνηση, δήλωσαν οι επιστήμονες την Τρίτη.

Ο άνεμος είναι από καιρό γνωστό ότι είναι ένας παράγοντας στην τοπογραφία και το κλίμα του κόκκινου πλανήτη, δημιουργώντας θύελλες σκόνης που μπορεί να είναι ορατές στους αστρονόμους στη Γη.

Ωστόσο, τα δεδομένα σχετικά με την ισχύ, τη συχνότητα και την προέλευση των ανέμων είναι ασαφή, και πολλοί ειδικοί ανέμεναν ότι οι ριπές ανέμου είναι αρκετά ισχυρές για να μετακινήσουν την άμμο που θα ήταν σπάνιο για έναν πλανήτη με μια τέτοια λεπτή ατμόσφαιρα.

«Παρατηρήσαμε ότι οι Αρειανή αμμόλοφοι επί του παρόντος μεταναστεύουν και ότι η ταχύτητα μετανάστευσης τους ποικίλλει ανάλογα με την εποχή, η οποία είναι σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη ενός στατικού Αρειανού τοπίου και πολύ σπάνια η μετακίνηση άμμου από ανέμους,» ο συν-συντάκτης της μελέτης Francois Ayoub του Ινστιτούτο Καλιφόρνια και Πλανητικών Επιστημών του Τμήματος Τεχνολογίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Οι άνεμοι στον Άρη μπορεί να είναι ισχυροί και μπορεί να φτάσουν την ταχύτητα των τυφώνων (περισσότερα από 120 χιλιόμετρα την ώρα ή 75 μίλια ανά ώρα)," είπε ο Ayoub.

"Στην περιοχή της μελέτης μας, η κινούμενη άμμος από ανέμους, συμβαίνει σχεδόν καθημερινά" σε ένα μεγάλο μέρος του έτους, πρόσθεσε.

Η κατανόηση των χαρακτηριστικών των ανέμων του Άρη, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να κάνουν προβλέψεις για το ρυθμό διάβρωσης του τοπίου και για το Αρειανό κλίμα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από τη σκόνη στην ατμόσφαιρα.

Και τα δεδομένα μπορεί να βοηθήσουν τις μελλοντικές αποστολές του ρόβερ από τη Γη.

"Μια ακριβής πρόβλεψη του ανέμου και του φορτίου της άμμου, είναι σημαντικό να αποφευχθεί για το ρόβερ ώστε να μην το βρει μπροστά του χωρίς να είναι προετοιμασμένο για αυτό", εξήγησε ο Ayoub.

"Το ροβερ Κιουριοσιτι (NASA), το οποίο είναι έτοιμο να διασχίσει ένα ενεργό πεδίο αμμόλοφου στον κρατήρα Γκέιλ, θα πρέπει πιθανότατα να διατηρήσει τα πλήγματα της άμμου. 
Από επιστημονική άποψη, τα ευρήματα αυτά μπορεί να υποδεικνύουν περιοχές στον Άρη που αξίζουν περισσότερη προσοχή από δορυφόρους παρατήρησης για περίεργες συμπεριφορές του ανέμου / της άμμου / συμπεριφορές διάβρωσης."

Τα ευρήματα αυτά δεν έχουν άμεσες συνέπειες για τους δορυφόρους, όπως ο μη επανδρωμένος ανιχνευτής Mangalyaan που έφτασε στον Άρη την περασμένη εβδομάδα, αφού ξεκίνησε από την Ινδία 10 μήνες νωρίτερα, δήλωσε ο Ayoub.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ