Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014

Πρόβα της Κίνας για αποστολή μεταφοράς δειγμάτων από τη Σελήνη


Στο φεγγάρι και πίσω
Η μη επανδρωμένη αποστολή εκτοξεύτηκε από διαστημική βάση στην επαρχία Σετσουάν   (Φωτογραφία:  Reuters)Πεκίνο

Η Κίνα εκτόξευσε την Παρασκευή ένα ρομποτικό σκάφος που θα ταξιδέψει μέχρι τη Σελήνη και θα επιστρέψει στη Γη οκτώ μέρες αργότερα, μια πρόβα για τη φιλόδοξη αποστολή μεταφοράς δειγμάτων από τη Σελήνη, η οποία προγραμματίζεται για το 2017.


Η αποστολή, γνωστή μόνο με την κωδική ονομασία CE5-T1, εκτοξεύτηκε από τη διαστημική βάση του Σιτσιάνγκ στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν, ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Επιστήμης, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας για την Εθνική Άμυνα.

Το σκάφος θα ταξιδέψει στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού και θα βρεθεί 413.000 χιλιόμετρα από τη Γη στο πιο μακρινό σημείο της διαδρομής του, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Xinhua και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οκτώ μέρες μετά την εκτόξευση, το σκάφος θα περάσει στην πιο κρίσιμη φάση της αποστολής, καθώς θα εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα 11,2 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο -διπλάσια από την ταχύτητα επανεισόδου της κινεζικής κάψουλας Shenzhou, η οποία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε επανδρωμένες αποστολές.

Το CE5-T1 είναι ουσιαστικά μια πρόβα για το Chang'e-5, με την οποία η Κίνα φιλοδοξεί να φέρει στη Γη δείγματα από τη Σελήνη.

Έχουν προηγηθεί τέσσερις ακόμα αποστολές της σειράς Chang'e στο φεγγάρι -η τελευταία έστειλε στη σεληνιακή επιφάνεια ένα τροχοφόρο ρομπότ, το οποίο όμως παρουσίασε δυσλειτουργία.

Το Chang'e-5 προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2017, ενώ για την επόμενη δεκαετία η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη.

Έχει επίσης σχέδια για κατασκευή του δικού της διαστημικού σταθμού έως το 2020.
Newsroom ΔΟΛ

Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ