Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

Μέσα από το Γαλαξία: Ένα βήμα πιο κοντά στην εξεύρεση των μυστηρίων του πυρήνα του γαλαξία μας

Credit: NRAO/AUI
Αυτό το σύνθετο του Τοξότη Α-άστρου, συνδυάζει τις ραδιοφωνικές εικόνες από το NRAO, Πολύ Μεγάλη Σειρά (πράσινο), BIMA (κόκκινο) και το διαστημικό τηλεσκόπιο Σπιτζερ της NASA (μπλε).

Η ύλη πέφτει στην τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας ή εκτινάσσεται από αυτή; Κανείς δεν ξέρει σίγουρα, αλλά η αστροφυσικός του UC, Santa Barbara ψάχνει για μια απάντηση.

Ο Carl Gwinn, καθηγητής στο Τμήμα UCSB της Φυσικής, και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν τις εικόνες που συλλέγονται από το Ρωσικό διαστημικό σκάφος RadioAstron. 
Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύτηκαν στο τρέχον τεύχος του "The Astrophysical Journal Letters".

Αυτή η τεράστια μαύρη τρύπα, η οποία περιέχει 4 εκατομμύρια ηλιακές μάζες, δεν εκπέμπει ακτινοβολία, αλλά είναι ορατή από το αέριο γύρω από αυτήν. 
Το αέριο ενήργησε μετά από το πολύ ισχυρό βαρυτικό πεδίο της μαύρης τρύπας. 
Τα μήκη κύματος που κάνουν τον Τοξότη Α * ορατό, είναι διάσπαρτα από το διαστρικό αέριο κατά μήκος της γραμμής της όρασης, με τον ίδιο τρόπο που το φως είναι διάσπαρτο από την ομίχλη στη Γη.
Credit: UCSB
Ο πύραυλος που μεταφέρει το διαστημικό σκάφος RadioAstron, απογειώνεται από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, Καζακστάν.Για να κατανοήσουμε καλύτερα την υποδομή, ο Michael Johnson, πρώην φοιτητής με μεταπτυχιακό, τώρα στο Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν Κέντρου για την Αστροφυσική, διεξήγαγε μια θεωρητική έρευνα. Κατάλαβε ότι οι ανωμαλίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν να συμπεράνουμε το πραγματικό μέγεθος της υποκείμενης πηγής.

Πρόσθετες παρατηρήσεις που έγιναν με την Πολύ Μεγάλη Γραμμή Βάσης Σειράς-ένα συμβολόμετρο που αποτελείται από 10 πανομοιότυπες κεραίες που διανέμονται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες-και το 100 μέτρων Green Bank Τηλεσκόπιο στη Δυτική Βιρτζίνια, έδειξε την παρουσία "σβόλων" στην εικόνα του Τοξότη Α *. 
Πρόσφατες αναβαθμίσεις έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό την ευαισθησία αυτών των τηλεσκοπίων. Ακόμα κι έτσι, τα στοιχεία των "σβόλων", ή υποδομή, παραμένουν εξαιρετικά αμυδρά.

Όχι μόνο ο Gwinn και οι συνεργάτες του επιβεβαιώνουν άμεσα τα έμμεσα αυτά συμπεράσματα σχετικά με το μέγεθος του Τοξότη A *, αλλά ήταν επίσης σε θέση να παρέχουν νέες πληροφορίες σχετικά με τις διακυμάνσεις στο διαστρικό αέριο που προκαλεί τη σκέδαση. 
Το έργο τους δείχνει ότι το φάσμα των διαστρικών αναταραχών είναι ρηχό.

Ένας φιλικός διεθνής αγώνας, για να δούμε ποιος θα είναι ο πρώτος που θα απεικονίσει τις εκπομπές της μαύρης τρύπας και να διαπιστωθεί κατά πόσο αέριο πέφτει μέσα στη μαύρη τρύπα ή εκτινάσσεται σε μορφή πίδακα.To-New-Sas

Πηγή: phys.org , scitechdaily.com , iopscience.iop.org , dailygalaxy.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ