Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014

Μια σκονισμένη σπείρα στην Παρθένο
Επιλογή για μεγέθυνση
Credit: ESA/Hubble & NASA
Αναγνώριση: Nick Rose
Αυτή η νέα μαγευτική εικόνα που λήφθηκε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA/ESA, δείχνει από την άκρη τον σπειροειδή γαλαξία NGC 4206, βρίσκεται περίπου 70 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό της Παρθένου.

Η λήψη αυτή επίσης, δείχνει τις τεράστιες λωρίδες σκόνης, μερικές από τις οποίες επισκιάζουν την κεντρική διόγκωση, η οποία μπορεί μόνο να γίνει από το κέντρο του γαλαξία. 
Προς τις άκρες του γαλαξία, οι διάσπαρτες συστάδες, οι οποίες φαίνονται μπλε σε αυτή την εικόνα, σηματοδοτούν περιοχές όπου νέα αστέρια γεννιούνται. 
Η διόγκωση, από την άλλη πλευρά, αποτελείται κυρίως από πολύ μεγαλύτερα, πιο κόκκινα αστέρια, και πολύ μικρό σχηματισμό άστρων που πραγματοποιείται.

Ο NGC 4206 απεικονίστηκε ως μέρος μιας μελέτης του Χαμπλ του κοντινού άκρου-σε σπειροειδείς γαλαξίες για να μετρηθεί η επίδραση της ύλης μεταξύ των άστρων - γνωστό ως το διαστρικό μέσο - με το φως καθώς ταξιδεύει μέσα από αυτό. 
Χρησιμοποιώντας την Προηγμένη Κάμερα για Έρευνες, το Χαμπλ μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με το σκονισμένο υλικό και αέριο υδρογόνο στα κρύα μέρη του διαστρικού μέσου. 
Οι αστρονόμοι είναι σε θέση στη συνέχεια να χαρτογραφήσουν την απορρόφηση και τη σκέδαση του φωτός από το υλικό - ένα φαινόμενο γνωστό ως "αφανισμός" - το οποία προκαλεί τα αντικείμενα να φαίνονται πιο κόκκινα για εμάς, τους παρατηρητές.

Ο NGC 4206 είναι ορατός με πιο μέτρια ερασιτεχνικά τηλεσκόπια στο 13ο μέγεθος. 
Ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό αστρονόμο με καταγωγή από Γερμανία, William Herschel στις 17 Απριλίου του 1784.

Μια έκδοση αυτής της εικόνας έχει ενταχθεί στους Κρυμμένους Θησαυρούς εικόνας του Χαμπλ ανταγωνισμού επεξεργασίας κατά τον διαγωνιζόμενο Nick Rose.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: spacetelescope.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ