Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

Τρομερά φωτεινό πάλσαρ μπορεί να είναι ένα από τα πολλά
Credit: NASA, European Space Agency, and the Hubble Heritage Team
Ο γαλαξίας αστρικής έκρηξης Μεσιέ 82 (M82) είναι το σπίτι σε ένα πάλσαρ που φαίνεται να καίει με την ενέργεια των 10 εκατομμυρίων ήλιων.
Πρόσφατα, μια ομάδα αστρονόμων ανέφερε την ανακάλυψη ενός παλλόμενου άστρου που φαίνεται να λάμπει με την ενέργεια των 10 εκατομμυρίων ήλιων. 
Η ανακάλυψη, που ανακοινώθηκε στο περιοδικό Nature, είναι το πιο λαμπρό πάλσαρ - ένα είδος περιστρεφόμενου άστρου νετρονίων που εκπέμπει μια φωτεινή δέσμη ενέργειας που σαρώνει τακτικά το παρελθόν της Γης σαν μια δέσμη φάρου - που δεν έχουμε δει ποτέ πριν. 
Αλλά ποιες είναι οι πιθανότητες να βρούμε άλλο ένα;

Σύμφωνα με έναν από τους συντάκτες της μελέτης, οι πιθανότητες είναι καλές τώρα που ξέρουν τι να αναζητήσουν.

Ο Καθηγητής Deepto Chakrabarty του Kavli, Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, λέει ότι είναι αισιόδοξος ότι οι αστρονόμοι θα βρουν επιπλέον υπερ-φωτεινά πάλσαρ τώρα που ξέρουν ότι υπάρχουν τέτοια αντικείμενα.

"Η ανίχνευση δονήσεων σε αχνές πηγές, είναι προκλητική, διότι τα δεδομένα ακτίνων-Χ, δεν συλλέγονται πάντα  με αρκετά υψηλή ανάλυση χρόνου-που να καθιστά εύκολη τη μέτρηση," λέει. "Η ανακάλυψή μας θα δικαιολογεί τώρα την πρόσθετη προσπάθεια που απαιτείται για να κάνουμε τέτοιες παρατηρήσεις χρονοδιαγράμματος."

"Οι μαύρες τρύπες δεν είναι σε θέση να παράγουν συνεκτικούς παλμούς σαν αυτό που βλέπουμε εδώ," λέει ο Chakrabarty.

Ο Chakrabarty, λέει πως πιστεύει ότι τα μυστήρια του πώς ένα πάλσαρ θα μπορούσε να εκπέμπει μια δέσμη τόσο φωτεινή, μπορεί να επιλυθεί μέσα από πειραματικές παρατηρήσεις - και με τη βοήθεια των θεωρητικών.


To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ