Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

Τα αρχεία του Τσάντρα «έρχονται στη ζωή»
Image Credit: NASA/CXC
Για να γιορτάσουν τα 15 χρόνια του Τσαντρα στο διάστημα, έχει επιλεγεί μια ποικιλία αντικειμένων από το αρχείο του Τσαντρα.
Κάθε χρόνο, το παρατηρητήριο Τσαντρα ακτίνων-Χ της NASA, εξετάζει εκατοντάδες αντικείμενα σε όλο το διάστημα για να βοηθήσει στην επέκταση της κατανόησης του Σύμπαντος. 
Τελικά, αυτά τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο Αρχείο Δεδομένων του Τσάντρα, ένα ηλεκτρονικό αποθετήριο που παρέχει πρόσβαση σε αυτά τα μοναδικά ευρήματα ακτίνων-Χ για όποιον θα ήθελε να τα διερευνήσει. 
Με το πέρασμα των 15 χρόνων του Τσαντρα σε λειτουργία από τις 26 Αυγούστου 1999, το αρχείο συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς, κάθε διαδοχικό έτος προστίθεται στην τεράστια και ανεκτίμητη δέσμη στοιχείων.Παρακάτω είναι μια σύντομη εξήγηση των συγκεντρωμένων εικόνων στην παραπάνω φωτογραφία

PSR B1509-58 (πάνω αριστερά):

Παρειδωλία είναι το ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο οι άνθρωποι βλέπουν αναγνωρίσιμα σχήματα στα σύννεφα, πετρώματα, ή αλλιώς, άσχετα αντικείμενα ή δεδομένα.
Όταν το Chandra απεικόνισε το PSR B1509-58, ένα περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων, που περιβάλλεται από ένα σύννεφο των ενεργητικών σωματιδίων, κυκλοφόρησε το 2009, κέρδισε γρήγορα την προσοχή επειδή πολλοί είδαν μία δομή που μοιάζει με εκπομπή ακτίνων-Χ.


RCW 38 (πάνω δεξιά):

Ένα νεαρό αστρικό σμήνος περίπου 5.500 έτη φωτός από τη Γη, RCW 38 παρέχει στους αστρονόμους την ευκαιρία να εξετάσουν προσεκτικά πολλά νεαρά, ταχέως εξελισσόμενα αστέρια σε μία φορά.


Ηρακλής A (μέση αριστερά):

Μερικοί γαλαξίες έχουν εξαιρετικά φωτεινούς πυρήνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι περιέχουν μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που έχει τραβήξει την ύλη σε ένα τεράστιο ποσοστό.


Kes 73 (μέση δεξιά):

Το υπόλειμμα υπερκαινοφανούς Kes 73, που βρίσκεται περίπου 28.000 έτη φωτός μακριά, περιέχει το λεγόμενο ανώμαλο πάλσαρ ακτίνων Χ, ή AXP, στο κέντρο του.

MRK 573 (κάτω αριστερά):

Μαρκαριάν 573, είναι ένας ενεργός γαλαξίας που έχει δύο κώνους εκπομπών συνεχούς ροής μακριά από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του.

NGC 4736 (κάτω δεξιά):

Ο NGC 4736 (επίσης γνωστός ως Μεσιέ 94), είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας που είναι ασυνήθιστος, επειδή έχει δύο δομές δακτυλίου.


To-New-Sas

Πηγή / Περισσότερα: nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ